Haberler

Hayata Karşı Bakış Açınızı Etkileyecek 5 Kitap

Dünya üzerinde milyonlarca kitap yazılmış olmasına rağmen, bunlardan pek azı okucucuyuları etkileyebilmiştir. Okuyucu kitlesinin en sık karşılaştığı sorunlardan bir tanesi, en çok satanlar listesine girmiş kitapların, kendilerine hitap etmemesidir. Genellikle popüler kültürün en beğendiği yapıtlarda, insan yaşamına değer veya farklılık katacak yaklaşımlar bulunmaz. Ayrıca kitap okuyan kitlenin çoğunluğu romanları tercih ederler. Her ne kadar bir bireye farklılık kazandıracak romanlar yazılmış olsa da, konu hayat veya varlık felsefesi ise, aradığınızı meşhur filozofların felsefe eserlerinde bulmanız daha kolaydır. Sözü fazla uzatmadan, bakış açınızı tümden sorgulatacak kitaplar listesine geçelim;

1- George Orwell – Bin Dokuz Yüz Seksen Dört

Her ne kadar siyasi içerikli bir roman olarak tanımlansa da, herkesin heyecanla okuyacağı bir George Orwell başyapıtıdır. Siyasi fikir veya görüşlerinizi yeniden gözden geçirebilmenizi sağlayacak bu kitap, 1949’larda yazılmış olmasına rağmen, inanılmaz isabetli gelecek tahminleri ile okuyucuyu deyim yerindeyse şok eder. Aynı zamanda, kitabın içerisindeki politik ortam ile bugünlerin politik ortamlarını karşılaştırdığınızda ürkütecek sonuçlar elde edebilirsiniz. Yazıldığı yıllarda değeri fazla bilinmemiş fakat günümüzde en etkileyeci kitaplar listesinde daima üst sıralarda göreceğiniz bu eseri bu güne kadar okumadıysanız, okuduktan sonra kendinize sitem edeceksiniz. Ayrıca Wittgenstein’ın bir aforizması olan; “dilimin sınırları, dünyamın sınırlarıdır” sözünün ne kadar derin anlamlar taşıdığını bir roman aracılığı ile öğrenmeniz, sizin için büyük bir fırsat olcaktır.

2- Yuval Noah Harari – İnsanlardan Tanrılara Sapiens

1976 doğumlu İsrailli bir tarihçi tarafından yazılmış, bu güne kadar kabul edilen birçok genel geçer bilgilere savaş açmıştır. Dünyadaki tüm tarihçilerin söylediği “tarım devrimi, insanlığın devrimidir” sözlerinin aksine, tarım devrimini derinden eleştirmiş, insan biyolojisi ile modern dünya arasındaki tutarsızlıkları gözler önüne sermiştir. Doğruluğundan asla şüphe etmeyeceğiniz hukuksal eşitlik, paranın önemi vb. kavramların aslında bilimsel açıdan tutarsızlıklarını ele almış, ve tüm bu çelişkileri bilimsel yöntemle oluşturulmuş kısa bir tarih kitabı okuyacaksınız. Fakat tarih kitaplarının genelinde olan sıkıcılığı bu kitapta asla hissetmemekle beraber, modern dünyaya ve geçmişe olan bakış açınız kesinlikle etkilenecek. Tamamen güncel problemlerimize geçmişi temel alarak odaklanmış bu güzel kitabı okumanız için 2. sıraya aldık.

3- Adam Favver – Olasılıksız

Bir zamanların en çok ses kitaplarından biri olan Olasılıksız, bu günlerde de güncelliğinden hiçbir şey kaybetmiş değil. Özgür irade kavramından determinist fiziksel yasalara, kuantum fiziği ile birlikte gelen yeni paradigmanın insan beyni üzerine ne gibi etkiler doğurabileceğine uzanan, tüm bu bilimsel teoriler ile birlikte her bir kelimesini heyecanla okuyacağınız bir roman. Ayrıca şizofren olarak sıfatlandırılan insanlara karşı da bakış açınızı etkileyecek bu kitabı, listemize almazsak büyük bir ayıp etmiş olurduk. Kitaptan aldığınız hazzı arttırabilmeniz adına, okumadan önce fizik kanunları ile ilgili yüzeysel de olsa bilgi edinmenizi tavsiye ederiz.

4- David Eagleman – Incognito

Bir nörobilimci tarafından yazılmış, tamamen bilimsel kaynaklar kullanılarak hazırlanmış bu kitabı listemizin 4. sırasına aldık. Yine bilim kitabı olmasına rağmen okurken sıkılmayacağınız bir eser ile karşı karşıyayız. Sürekli olarak duyduğumuz kelimeler olan beyin, özgür irade, bilinçaltı, zeka, duygu gibi kavramları bilimsel bir pencereden inceleyin. Beynin dediğimiz jöle kıvamındaki sıvının derinliklerine inecek, bilinçaltı dediğimiz olgunun aslında hayatımızda ne kadar yer kapladığını göreceksiniz. Kitabın içerisinde yer alan küçük testlere sizler de katılacak ve sonuçlar karşısında şaşkınlığınızı gizlemeyeceksiniz. Sadece nörobilim alanında değil, sosyolojik olguların da neden ve nasıl şekillediği, oluşturduğumuz politik düzenlerin beynimizin hangi bölgesinin referans alınarak yapıldığı gibi hayata dair bir çok soruya bilimsel cevap bulacaksınız. Kendiniz hakkında daha önce hiç duymadığınız bilgilere sahip olabileceğiniz bu mükemmel eseri, ölmeden önce okumanız gerekenler listenize kesinlikle eklemenizi tavsiye ederiz.

5- Küçük Prens – Antoine de Saint-Exupéry

Listemizi, bu adı gibi küçük olan Küçük Prens kitabı ile bitiriyoruz. Daha çok çocuklara okutulması gerektiği söylense de, yetişkin bireylerin de içerisinde, daha önce karşılaşmadıkları eleştirileri görmeleri mümkün. Küçük bir çocuğun gezegenler arası yaptığı yolculukta, modern hayata dair keskin eleştirileri görecek, içerisinde olduğunuz konumu bile sorgular hale geleceksiniz.

Hayata dair bakış açınızı değiştirecek başka binlerce kitap okunmayı bekliyor. Vakit kaybetmeden başlamanızı tavsiye eder, keyifli okumalar dileriz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu