Haberler

İİBF’lilerin KPSS İle Atanma İhtimali %1,06

KPSS A Grubu sınavının varlığından son sınıfta haberdar oldum. Bir şekilde KPSS kursunun yolunu tuttuk. Sınavda hangi derslerden sorumlu olduğumuza göz atarken bir tek Tıpta Uzmanlık Sınavını konularından sorumlu olmadığımızı anladık. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunuyum. Bir İktisat mezunu kadar iktisat, maliye mezunu bir öğrenci kadar maliye, 4 yıllık muhasebe bölümü mezunu kadar muhasebe bilmem gerektiğini öğrendim. Hatta bir Hukuk Fakültesi mezunu kadar hukuk bilmem gerekiyormuş. Bonusları da var tabi.

İİBF Mezunlarının KPSS’de Sorumlu Olduğu Dersler
Genel Kültür Genel Yetenek => Türkçe, matematik, coğrafya, tarih, güncel bilgiler, vatandaşlık
İktisat => Mikro iktisat, makro iktisat, Türkiye ekonomisi, uluslararası iktisat, para-banka-kredi, kalkınma-büyüme
Maliye => Maliye konuları + Vergi Hukuku + Türk Vergi Sistemi
Muhasebe => Genel muhasebe, mali tablolar analizi, maliyet muhasebesi, yönetim muhasebesi, denetim, TFRS, TMS
Hukuk => Anayasa hukuku, idare hukuku, idari yargı, ceza hukuku, ticaret hukuku, medeni hukuk, borçlar hukuku, icra-iflas hukuku, kıymetli evrak hukuku
Çalışma Ekonomisi => İş hukuku, çalışma ekonomisi, çalışma psikolojisi ve çalışma sosyolojisi
+ Bonuslar: Kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, istatistik, işletme… Bonus kısmı genellikle puanların hesaplanması için girilen oturum. Bu puan türlerinden kurumlar alım yaptığı için bu derslere çalışan adaylar da mevcut.
++Bonus: Tüm bu dersleri hallettikten sonra bir de Yabancı Dil Sınavından (YDS) en az 70 puan almanız gerek.

Hepsinden sadece bir konu anlatımlı bir çıkmış bir özgün soru kitabı alsak 3-4 metreyi aşar. Türkiye’nin 2 farklı şehrinde 4-5 farklı kütüphanede çalıştım. Sabahtan akşama kadar emek verenler KPSS A Grubu, Hakimlik, TUS-DUS sınavlarına hazırlanıyor. Kütüphaneden en son çıkan İİBF’li…

Sözü uzatmadan başlığın ana konusu olan 2017 KPSS’ye giren bir İİBF’linin atanma ihtimalini hesaplayalım.

2017 KPSS A Grubu sınavına başvuran aday sayısı 108.857
2017 KPSS A Grubu puanıyla alım yapılacak kadro sayısı 1157
YDS Puan şartı isteyen kurumların alım yapacağı kadro sayısı 267

KPSS A Grubu sınavıyla atanma ihtimaliniz %1,06

KPSS A Grubu sınavıyla atanma ihtimaliniz %1,06

İstatistikte değerlendiremediğim bazı noktalar da İİBF’lilerin aleyhine. Örneğin;
* 3-5 kişilik alımlara hep puanı yüksek aynı adaylar başvuruyor ve yedek alım olmayınca bu kadrolar boş kalıyor.
* Kurumlar genellikle açtıkları ilandan daha az alım yapıyor. Örneğin Vergi Müfettiş Yardımcılığı 300 kişilik ilana çıktı ancak 160 kişiyi aldı. Tüm alımlara hakim olmadığım için yalnızca VMY için örnek verebiliyorum.
* 2016 yılında KPSS çalışmaya başlayıp 2017’de KPSS’den yüksek puan alıp sırasıyla kurum ve mülakatı geçen adayların büyük çoğunluğu 2018 Mayıs ayı sonu itibariyle görevine başlayamadı.

2017 KPSS İle Kurumların Alım Sayıları
4 ÖSYM Uzman Yardımcısı*, 15 Kamu Gözetimi Uzman Yardımcısı, 12 Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Denetçisi, 4 Gaziantep BŞB Müfettiş Yardımcısı (adaylar mülakata girdikten sonra alım iptal oldu.) 20 RTÜK Uzman Yardımcısı*, 18 Rekabet Kurumu Uzman Yardımcısı, 3 Beylikdüzü Belediyesi Müfettiş Yardımcısı, 4 ÇAYKUR Müfettiş Yardımcısı, 80 İş Müfettiş Yardımcısı, 30 Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Uzman Yardımcısı*, 30 Eximbank Uzman-Müfettiş Yardımcısı*, 8 AB Bakanlığı Uzman Yardımcısı*, 2 Akdeniz İhracatçı Birlikleri Uzman Yardımcısı*, 25 KYK Müfettiş Yardımcısı, 2 Sanayi ve Teknoloji Uzman Yardımcısı, 15 GSB Denetçi Yardımcısı, 5 TCDD Müfettiş Yardımcısı, 15 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Uzman Yardımcısı, 15 GSB Müfettiş Yardımcısı, 9 EPDK Uzman Yardımcısı*, 7 Çevre Bakanlığı Müfettiş Yardımcısı,* 69 BDDK Uzman Yardımcısı, 3 Ulaştırma Bakanlığı AB Uzman Yardımcısı*, 70 TBMM Yasama Uzmanı* , 6 Diyanet İşleri Uzman Yardımcısı, 50 SGK Müfettiş Yardımcısı, 16 Hazine Müsteşarlığı Uzman Yardımcısı*, 8 Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı Uzman Yardımcısı, 18 BTK Uzman Yardımcısı, 5 Savunma Sanayi Müsteşarlığı Uzman Yardımcısı*, 7 Diyanet İşleri Başkanlığı Müfettiş Yardımcısı, 9 Devlet Demir Yolları Müfettiş Yardımcısı, 1 Denizli İhracatçılar Birliği Uzman Yardımcısı*, 3 Havacılık Uzman Yardımcısı*, 8 Kamu İhale Kurumu Uzman Yardımcısı, 5 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müfettiş Yardımcısı*, 6 TİKA Uzman Yardımcısı*, 10 GSB Uzman Yardımcısı, 14 Merkez Göç Uzman Yardımcısı, 20 İl Göç Uzman Yardımcısı, 2 Enerji Bakanlığı Uzman Yardımcısı, 9 Maarif Vakfı Uzman Yardımcısı*, 2 Türkiye İhracatçılar Meclisi Uzman Yardımcısı*, 15 Merkez Bankası Denetçi Yardımcısı*, 10 TEİAŞ Müfettiş Yardımcısı, 5 TMSF Denetçi Yardımcısı*, 10 TMSF Uzman Yardımcısı*, 6 Gümrük Bakanlığı Uzman Yardımcısı*, 1 İTHİB Uzman Yardımcısı*, 300 Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcısı, 160 Vergi Müfettiş Yardımcısı (TOPLAM 1157 ALIM)

(* Yıldızla işaretlenen kadrolar YDS puan şartı aramaktadır. YDS şartı isteyen kurumların alım sayısı 267)

İçindekiler

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. özel sektör de sürünelim ki özelde iş olsa keşke ne yapacağız yaa biz

  2. ben arkadaşa katılıyorum. dediklerini aynen yaşadım. 2016 da çalışmaya başladım 2017 de sgk denetmenliğini yedek olarak kazandım ve 19 aralık 2018 oldu halen göreve başlamadım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu