Haberler

Akademisyen maaşları ile ilgili kaygı verici rapor

SETA’nın hazırladığı Öğretim Üyeliği Maaş Raporu’nda, Türkiye’deki öğretim üyelerinin maaşlarının düşük olduğu, bunun da yetenekli insanların üniversitelerden uzaklaşmalarına neden olduğu bildirildi.

SETA, üzerinde çok da fazla araştırma yapılmamış öğretim üyelerinin maaşlarıyla ilgili ulusal ve uluslararası karşılaştırmalı bir rapor hazırladı. Türkiye’de öğretim üyelerinin maaşlarının düşük olduğu, bunun da yetenekli insanların üniversitelerden uzaklaşmasına neden olduğu ifade edilen raporda, ”Son 10 yılda Türkiye’deki akademisyen maaşları diğer meslek gruplarına göre daha az oranda arttı” ”Türkiye’deki akademisyen maaşları, Arjantin, Malezya ve Brezilya ile kıyaslandığında oldukça düşük” ”Öğretim üyelerine en yüksek maaşı Kanada ödüyor” Rapora ilişkin detaylı veriler, yarın YÖK Başkanı Prof. Dr. Çetinsaya’nın katılacağı basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşılacak.

SETA’nın hazırladığı Öğretim Üyeliği Maaş Raporu’nda, Türkiye’deki öğretim üyelerinin maaşlarının düşük olduğu, bunun da yetenekli insanların üniversitelerden uzaklaşmalarına neden olduğu bildirildi.

SETA, Türkiye’de üzerinde çok da fazla araştırma yapılmamış öğretim üyelerinin maaşlarıyla ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde karşılaştırmaların da yer aldığı rapor hazırladı. Rapora ilişkin detaylı veriler, yarın YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ve çok sayıda rektörün katılımıyla gerçekleştirilecek basın toplantısında kamuoyuyla paylaşılacak.

“Mesleğin gerilemesine yol açıyor”

Raporda, Türkiye’deki öğretim üyelerinin çalışma şartları ve maaşlarının, hem ulusal düzeyde diğer kamu çalışanları karşısında gerilediği hem de uluslararası düzeyde benzer ekonomik ve sosyal koşullara sahip ülkelerin oldukça gerisinde kaldığı vurgulandı.

Bunun da toplumsal gelişmenin en önemli itici değişkeni olan üniversitenin misyonundan uzaklaşmasına ve öğretim üyeliği mesleğinin de gerilemesine yol açtığı ifade edildi.

Verilerin, Türkiye’deki öğretim üyeleriyle diğer ülkelerdeki meslektaşları arasında maaş düzeyi açısından ciddi farklılıklar olduğunu ortaya koyduğu kaydedildi.

Mevcut maaşların düşüklüğünün, yetenekli insanların üniversitelerden uzaklaşmalarına neden olduğu belirtilen raporda, Türkiye’nin 2023 hedefleri çerçevesinde ilk 10 büyük ekonomiden biri olmak için üniversitelerde çalışmanın cazip kılınması gerekliliğine işaret edildi.

Öğretim üyelerine en yüksek maaş Kanada

 

Rapora göre, giriş düzeyindeki maaşlar açısından Türkiye, karşılaştırma grubunda yer alan ülkeler arasında 17. sırada yer alıyor. Türkiye, sıralamada Malezya, Arjantin ve Hindistan’ın gerisinde bulunuyor.

Giriş pozisyonuna en yüksek maaşı 5 bin 733 dolar ile Kanada, en düşük maaşı ise 259 dolar ile Çin ödüyor.

Raporda, kıdemli öğretim üyesi maaşı açısından Türkiye’nin konumunun belirgin şekilde daha kötü olduğu belirtildi. Buna göre, Türkiye’de kıdemli akademisyenler 28 ülke arasında en düşük maaşı alan 8. ülke konumunda yer alıyor.

Türkiye’de kıdemli öğretim üyelerinin maaşları, Meksika, Rusya, Litvanya, Ermenistan ve Çinli öğretim üyelerine göre daha yüksek; Malezya, Arjantin, Brezilya ve Güney Afrikalı meslektaşlarından daha düşük.

Kıdemli öğretim üyelerine ödenen maaş açısından ilk sırada yine 9 bin 485 dolar ile Kanada yer alırken, en düşük sırada ise 665 dolar ile Ermenistan bulunuyor.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu