Haberler

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesini Kazananların Bilmesi Gerekenler

Üniversite tercih döneminde Ankara’da bir devlet üniversitesi tercih etmek isteyen öğrencilerin seçenekleri arasında Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi de bulunur. ODTÜ, Hacettepe, Gazi, Ankara gibi üniversitelerin gölgesinde kalmış olsa da Ankara lokasyonlu bir üniversite olduğu için çokça tercih edilmektedir. Peki AYBÜ Ankara’nın neresinde? Nasıl giderim? AYBÜ’de hangi fakülteler, bölümler var? Sosyal hayat nasıl? Bu yazımızda sizlere AYBÜ hakkında merak ettiğiniz her şeyi anlatacağız.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi 27648 Sayı ve 21 Temmuz 2010 tarihli T.C Resmî Gazete ‘de yayımlanan karar uyarınca, 7 fakülte, 1 yüksekokul ve 4 enstitü ile 1 konservatuvarla kurulmuş, 2011-2012 Öğretim yılında öğrenci alımına başlamıştır. Okul kurulduğu dönemde herhangi bir yerleşkeye sahip olmadığından Ankara’nın Etlik, Ovacık, Cinnah gibi yerlerinde okula tahsis edilen binaları kullanarak eğitim vermiştir. ODTÜ’ye rakip olması düşüncesiyle hükümetin isteği doğrultusunda kurulan üniversite; ilk yıllarında bu doğrultuda atılımlar yapsa da zamanla hedeflerinden uzaklaşmıştır. Bunun sonucunda 2019 yılında Kurucu Rektör Prof. Dr. Metin Doğan’ın yerine Prof. Dr. İbrahim Aydınlı Rektör olarak atanmıştır.

AYBÜ taban puanları bağlantısını ziyaret ederek güncel yıla ait taban puan ve başarı sıralamalarını görebilirsiniz.

AYBÜ Kampüsleri Nerede? 

AYBÜ, kurulduğu zamana kıyasla daha derli toplu, üniversite havasında bir yerleşke yapısına sahip olsa da; hala yerleşkeleri farklı noktalarda bulunuyor. Lisans Bölümlerini alan yerleşkeler: Esenboğa Külliyesi, Milli İrade Binası ve 15 Temmuz Binası, Bilkent Yerleşkesi olmak üzere dört ayrı konumda konuşlanıyor.

Yerleşkelerde bulunan fakültelerin listesi ise şöyle:

Esenboğa Külliyesi: İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, İşletme Fakültesi, İslami İlimler Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Mimarlık Fakültesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Milli İrade Binası: Yabancı Diller Yüksekokulu, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Spor Bilimleri Bölümü.

15 Temmuz Binası: Hukuk Fakültesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.

Bilkent Yerleşkesi: Tıp Fakültesi.

AYBÜ’de Yemekler Nasıl? 

Peşinen belirtelim 2020 yılı için AYBÜ’de 4 çeşit yemek 2 TL. Yemek seçeneği maalesef yok, ayrıca yemeklerden de pek bir beklentiniz olmaması sizin lehinize olur. Yemekhaneler öğrenci sayısını taşıyabilecek kapasitede; yani yemekhanede uzun süre sıra bekleme, oturmaya yer bulamama, yemek kalmaması gibi durumlarla karşılaşmıyorsunuz. “2 liraya karnımız doyuyor işte…” şeklinde bakarsanız olaya kesinlikle mutlu olursunuz.

AYBÜ’ye Nasıl Giderim? AYBÜ’de Sosyal Hayat Var mı?

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ile ilgili en çok sorulan sorulardan biri de bu: Nasıl gideceğim? Aslına bakarsanız Milli İrade ve 15 Temmuz Yerleşkelerinde okuyan öğrenciler bu konuda bir hayli şanslı. İki yerleşke birbirine üç dakika yürüme mesafesinde olduğu için ikisini aynı yer olarak görmemizde bir sakınca yok. Bu yerleşkeler Ankara’nın sevilen yerlerinden Keçiören/Etlik ’de bulunuyorlar. Antares AVM’nin yanında bulunmaları gerek ulaşım rahatlığı gerekse sosyal imkan fazlalığı gibi avantajlar sunuyor. Sosyal imkan demişken bahsetmeden geçmek olmaz; AYBÜ’de kendine ait büyük bir kütüphane binası, her çeşit kaynak vb. yok. Sınav Dönemlerinde 7/24 açık olan 15 Temmuz binası gerek ulaşım gerekse çevresinde yemek yemeye, kahve içmeye müsait yerler olması sebebiyle ders çalışmak için en uygun konum durumunda. Bu yerleşkelere, Kızılay’dan 261, 279 numaralı otobüsler ile, Sıhhiye’den 277, 278 numaralı otobüslerle kısa sürede yerleşkelere ulaşabilirsiniz. Bu otobüsleri kullandığınız durumda; indiğiniz zaman yerleşkelere ulaşmak için ortalama beş dakika yürümeniz gerektiğini de belirtmek isteriz. “Ben yerleşke önünde inmek istiyorum, yürütmeyin beni(!)” diyorsanız ise metro ile İvedik istasyonuna ulaşıp; oradan 208 numaralı otobüs ile yerleşkelere ulaşım sağlayabilir ya da Ulus-Etlik-Ayvalı dolmuşlarını kullanabilirsiniz. 

Esenboğa Külliyesi’nde ise durum pek iç açıcı değil. Çölün ortasına konumlandırılmış bir askeri üs havası veren yerleşke; gelmeyeni derslerden kaldığı için bir pişman, geleni ise hayattan soğutarak bin pişman ediyor. Kesinlikle sosyal hiçbir imkan yok, en yakın yerleşim yeri bir köy ve ulaşım için yarım saat yürümeniz gerekiyor. Ulaşım konusuna değinmemiz gerekirse ise yerleşkenin eğitime açıldığı zamandan itibaren öğrenciler çok büyük ulaşım sıkıntı çektiler, zaten Kızılay’a ulaşım bir saatten daha fazla zaman alırken bir o kadar zaman da otobüs kuyruğunda beklemek zorunda kalmaları öğrencileri ciddi anlamda okuldan uzaklaştırdı. 2019 senesi başında uygulamaya konulan ekspres seferler öğrencilerin ulaşımını ciddi anlamda kolaylaştırdı ve zaman bakımından da çok büyük kazanç sağlamalarına neden oldu. Şehir merkezinden gelecek öğrenciler; Esenboğa Külliyesi’ne Sıhhiye’den 486 ve 472 numaralı otobüslerle, Kızılay’dan 474 numaralı ekspres otobüslerle ya da Ulus Metro Durağından kalkan beyaz otobüslerle ulaşım sağlayabilirler. Çubuk İlçesi’nden gelecek öğrenciler ise Çubuk’tan yaklaşık 15 dakikada bir kalkan dolmuşlarla, Külliye ’ye ulaşım sağlayabilirler.

Son olarak en kolay ulaşım Bilkent Yerleşkesine sağlanmakta. Bünyesinde Tıp Fakültesini barındıran yerleşkeye metroyla ve Eskişehir yolundan geçen otobüslerle rahatlıkla ulaşım sağlanabiliyor.

Nerede kalabilirim?

Etlik ve Bilkent’te bulunan yerleşkelerin yakınlarında birçok özel yurt, apart, daire mevcut ancak bahsettiğimiz gibi Esenboğa Külliyesi çevresinde herhangi bir yaşam bulgusuna rastlanmadığından(!) burada eğitim gören öğrenciler farklı konumlarda yaşamayı tercih ediyorlar. Bu bölümde, Esenboğa Külliyesi’nde okurken kalmanız için gerek ulaşım bakımından rahat gerekse maddi olarak sizleri yormayacak yerlerden bahsedeceğiz

Üniversiteye gelince ailesiyle yaşama imkanı olmayan öğrencilerin genellikle ilk tercihleri KYK yurtları oluyor, Genelde bu yurtlar yerleşkelerin içine ya da çok yakın konumlara yapılıyor. Esenboğa Külliyesi’nin içerisinde olmasa da Çubuk İlçe Merkezi’nde Kız (Çubuk Fatma Hanım Kız Öğrenci Yurdu) ve Erkek (Çubuk Ulubey Erkek Öğrenci Yurdu) KYK yurtları mevcut. Şehir Merkezi’ne çok uzak olmakla beraber okula 15 dakikalık mesafede olan bu yurtlar maddi olarak da öğrenciye rahatlık sunuyor. İki yurdun da birbirlerine yakın konumda ve İlçe Merkezi’nde olmalarından dolayı öğrencilerin fazlasıyla sosyal hayatı var.

Yurtta kalmayı tercih etmeyenler, ben evde kalacağım diyenler için ise Kızılay’dan itibaren okul güzergahındaki hemen her konum yaşamak için ideal durumda. En çok tercih edilen yerler ise Subayevleri, Aydınlıkevler ve Kuzey Ankara olarak göz önüne geliyor. Aydınlıkevler bölgesinde kiralar 700-800 TL civarında, ayrıca binalar genellikle eski ve ısı yalıtımı olmadığı için kışları yüksek bir doğalgaz faturası sizlere merhaba diyebilir. Külliye ‘ye ulaşım için yukarıda bahsettiğimiz tüm ulaşım araçları bu güzergahtan geçiyor ulaşım ve ortalama 40 dakika sürüyor. Kızılay’a ise 15 dakika gibi kısa bir sürede ulaşabiliyorsunuz. Subayevleri bölgesi Aydınlıkevler’e göre daha yüksek kira ücretlerine sahip, ancak binaların daha iyi olduğunu da söylemeliyiz. Bu bölgede kiralar 800 TL’den başlıyor, 1500 TL’ye kadar ev bulmanız mümkün. Okula ortalama 35 dakikada, Kızılay’a ise 20 dakikada ulaşabiliyorsunuz. Bu güzergahtaki popüler yerleşim yerlerinde son olarak Kuzey Ankara’yı sayabiliriz. Kuzey Ankara öğrenciler tarafında gerek merkeze ulaşım rahatlığı gerekse okula ulaşım kolaylığı sebebiyle en çok tercih edilen konum durumunda. Ayrıca Kuzey Ankara’yı cazip kılan bir diğer nokta ise kentsel dönüşüm bölgesi olmasından dolayı binaların yeni ve kiraların ucuz olması. Bu bölgede daireler 3+1 ve 4+1 olarak ayrılıyor. 3+1 daireler 500 TL civarında 4+1 daireler ise 600 TL civarında kiraya sahipler. Isı yalıtımı olması ve merkezi sistemle ısınması kış aylarında bile evde yaz kıyafetleriyle gezmenize sebep olacaktır. Ulaşım ise Kızılay’a ortalama 30 dakika, Külliye ‘ye ortalama 25 dakika sürmektedir. Bahsettiklerimiz dışında isterseniz Pursaklar, Saray bölgelerinde de oturabilirsiniz. Ancak bölge halkının öğrencilere bakış açısından dolayı öğrenciler tarafından pek tercih edilmediğini de belirtmek isteriz.  

Bu yazımızda Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) hakkında aklınıza gelebilecek tüm sorulara cevap vermek istedik, umarız başarabilmişizdir. Geleceğiniz güzel olsun. 

İçindekiler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu