Haberler

Gazi Üniversitesini Kazananların Bilmesi Gerekenler

Uzun bir sınav maratonundan sonra tercih sonuçları açıklanır açıklanmaz sosyal medya hesabınıza “Gazili Olmak Ayrıcalıklık” yazdığınızı görür gibiyim. Üniversiteli olmak, Gazili olmak, Ankara’da okumak bambaşka olduğu için ben de o furyaya katılanlardandım. Mezun oldum ve Gazi’yi yeni kazanan arkadaşların bilmesi gereken bilgiler şeklinde derleme bir yazı yazmaya çalışacağım. Umarım faydalı olur. Eksik kalan konu olursa lütfen yorum bırakın, gün içinde dönüş yapmaya çalışacağım. Soru cevap şeklinde gidersek daha toplu, sıkmayacak bir yazı olacağını düşündüğüm için sorulma ihtimali yüksek sorulardan başlayalım.

1-) Gazi Üniversitesi Yerleşkesi nerede?
Gazi’nin Ana kampüs, İİBF-Hukuk, Mühendislik-Mimarlık, İletişim ve Hazırlık olmak üzere 4 farklı yerleşkesi bulunmaktadır.
Ana kampüste Fen-Edebiyat, Teknoloji, Eczacılık, BESYO, Teknoloji ve Eğitim Fakültesi bulunmaktadır. Kampüs girişine kadar dolmuşlar gelmektedir. Beşevler metroya 10 dakika yürüme mesafesindedir. Bu yüzden ulaşım problemi kesinlikle yaşamazsınız. Türkiye’nin en güzel kampüsleri arasında yer alır. Ağacı bol, tarihi rektörlük binasına sahip, her türlü spor faaliyetlerinizi yapabileceğiniz kapalı/açık spor salonları, açık/kapalı kafeteryalar bulunmaktadır.

İİBF-Hukuk Fakültesi yerleşkesi ise Ankara’nın ulaşımı en rahat fakültesidir. Merkez kampüsten 250-300 metre geride, Beşevler metro istasyonunun tam karşısında, dolmuş ve otobüs duraklarının hemen dibindedir. Yeşillik açısından kısır olsa da çok büyük bahçesi bulunmaktadır. Hukuk Fakültesi 2016 yılında yapılan hakimlik sınavında Türkiye’nin en başarılı fakültesi seçilmiştir. İİBF’nin yeri gönlümde tabi ki ayrı. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunuyum. Devlet Bahçeli, Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere yüzlerce siyasetçi, akademisyen, bürokrat yetiştiren bir fakültedir. “Liderler yetiştiren gelenek” sloganının hakkını verir. Kaymakamlık, idari hakimlik, müfettişlik, denetmenlik ve uzmanlık kadrolarını kazananların üniversite bazlı sıralamasında ilk 3 sırada yer almaktadır.

Mühendislik-Mimarlık Fakültesi yerleşkesi Maltepe semtindedir. Fakültenin eğitimine uygun muhteşem binası, Maltepe metro istasyonuna 1 dakika yürüme mesafesi, dolmuş ve otobüs durakları güzergahında bulunması fakülte hakkında ilk etapta bilmeniz gereken konulardır.

İletişim Fakültesi Emek semtinde yer almakta. Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminali kısaca AŞTİ’nin tam karşısında yer almakta. Tatlı bir dış bahçesi bulunmakta. Ulaşım kolay.

Hazırlık Yerleşkesi maalesef Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde yer almaktadır. Gazi ve Ankara Üniversitesinin 1 yıllık hazırlık sınıfı Gölbaşı’da. Aslında yadsınacak bir ilçe değil. Ankara şehir merkezine 20 km uzaklıkta, Ankara’nın en güzel gölüne sahip, havası nispeten daha temiz bir ilçe. Ancak öğrenciler açısından tabi ki sıkıntılı bir yer. Öğrenciler düzen kurduktan 1 yıl sonra Ankara’da yeni bir düzen kurmak zorunda kalıyor. Toparlamak gerekirse Gazi Üniversitesinde hazırlık sınıfı bulunan bölümlerde okuyan öğrenciler ilk senesini Yabancı Diller Yüksek Okulunun bulunduğu Gölbaşı ilçesinde geçirmektedir.

2-) Gazili Olmak Gerçekten Ayrıcalık mı? 
Her üniversitenin elbette eksiklikleri bulunuyor. Gazi Üniversitesinde de dönem dönem yöneticilerden kaynaklı sorunlar olmuştu. Ancak Gazi, köklü geleneğiyle sizi kendisine aidiyet duygusu hissettiren bir üniversitedir. Medya veya sözlük sitelerinde var olan bilgilerin büyük çoğunluğu YALAN. Üniversiteye adımınızı attığınızda zaten o havayı hissedeceksiniz. Türkiye’de olayların en az çıktığı üniversite diyebiliriz. Milliyetçi öğrenciler hakim olduğu için pek sorun çıkmıyor. Açıkçası bundan rahatsız olan öğrenci sayısı da gördüğüm kadarıyla çok çok az. Bölücü düşüncelere sahip olmadığınız sürece dış görünüş ve düşüncelerinize herkes saygı gösteriyor. Bunun dışında Gazi, Ankara’da ulaşımı en kolay üniversitedir. Şehrin göbeğinde, KYK ve özel yurtlara yakın, üniversite öğrencilerinin sıklıkla vakit geçirdiği ünlü Bahçeli 7.Caddeye yürüme mesafesinde bulunan bir üniversitedir. E tabi bir de 20 TL’nin arka yüzünde Gazi Üniversitesi rektörlük binası görseli bulunmakta =)

3-) Gazi Üniversitesinde yemek?
Hafta içi 11.30-13.00 saatleri arasında öğle yemeği çıkmaktadır. 4 çeşit sağlıklı, ev yemekleri tadında, bazı yerleşkede tabldot bazı yerleşkelerde ise porselen tabakta sunuluyor. 2017 yılı yemek ücreti sanırım 1.70 TL civarındaydı. Bu süreçte size tavsiyem kesinlikle üniversitede yemek yemeye alışın. Hem fiyatı çok uygun hem de sağlıklı.

Tabi ki öğrenciler tek öğün yemekten şikayetçi. İkinci öğretim öğrencileri için örneğin yemek saatleri esnek değil. Hacettepe Üniversitesinde kahvaltı, öğle yemeği ve öğle yemeğini kaçıranlar için ara öğün bulunuyor. İlerleyen süreçte umarım yemek noktasında Hacettepe Üniversitesi örnek alınır.

4-) Gazi Üniversitesine Ulaşım nasıl?
Ankara’da şuan devlet ve vakıf olmak üzere 20 üniversite bulunuyor. 1926 yılında kurulan Gazi Üniversitesi yerleşkeleri metro güzergahına konuşlanmıştır. Bu yüzden kesinlikle ulaşım sıkıntısı çekmezsiniz. Kızılay’a metro ile 10 dakikada, Bahçeli 7.caddeye yürüyerek 10 dakikada ulaşabilirsiniz. Bu iki semt öğrencilerin en çok vakit geçirdiği bölgedir. 2017 yılı itibariyle öğrenci bileti 1.75 TL. Tabi ki ilerleyen süreçte ulaşıma cüzi miktarda zam gelebilir.

Ulaşım konusunda eleştirilebilecek tek nokta gece 12’den sonra metro, otobüs, dolmuş gibi ulaşım araçlarının olmaması. 12’den sonra ulaşımın olmaması Başkente yakışmıyor.

5-) Gazi Üniversitesinde kendimi nasıl geliştirebilirim?
Aslında bu soruyu üniversite değil de şehir bazında sormak daha mantıklı olur. Ankara’nın başkent olması münasebetiyle şehirde kendinizi geliştirebileceğiniz çok fazla seçenek bulunmakta. Üniversitenin sürekli düzenlediği seminerler, hocaların konuşmacı olduğu paneller, üniversite içinde tenis, futbol, basketbol sahaları ve her fakültede aylık 30-40 TL civarı ücreti olan spor salonları, aktif üniversite kulüpleri…

6-) Ankara nasıl bir şehir?
Başkent, gri şehir olarak bilinir. 5 milyonu aşkın nüfusuyla Türkiye’nin 2.büyük kenti. Vakit geçirilebilecek Mogan Gölü, Eymir Gölü dışında nefes alabileceğiniz çok fazla yer maalesef yok. Bu yüzden Ankamall, Forum Ankara, CEPA, Armada, A City, Antares, Optimum, Kentpark, Kızılay AVM gibi onlarca AVM bulunuyor. Soğuk bir iklime sahip. Sonbaharda başlayan soğuklar mart ayı sonuna kadar devam ediyor. Hatta nisan ve mayıs aylarında kar yağdığı bile oluyor. Soğuk memleketten gelmeyen öğrenciler şehrin havasına alışmakta zorlanıyor. Sıkça hasta olmamak adına giyiminize dikkat edin. Bot, kaban, atkı gibi eşyalarınızı yanınızda getirmeyi unutmayın.

Siyaset ve bürokrasinin merkezi olduğu için takım elbiseli adamlara sıkça rastlamak mümkün. Denizi yok bu yüzden sahil kesiminden gelen arkadaşlar Ankara’ya alışmakta zorlanabilir. Eksikliklerine rağmen ankara muhteşem bir şehir. İnsanı kendine çeken, vazgeçilmez bir özelliği var.

7-) Gazi Üniversitesi öğrencilerinin barınma tercihleri nelerdir?
Üniversiteliler için 3 farklı barınma tercihi bulunuyor.
a) Öğrenci evi: Gazi Üniversitesinde okuyan öğrenciler genellikle Gazi Mahallesi, Bahçelievler, Emek, Tandoğan, Maltepe, Demirtepe, Kurtuluş ve Cebeci semtlerinde kalmaktadır. Gazi Mahallesi, ana kampüs ve İİBF-Hukuk Fakültesine yürüme mesafesindedir. Diğer fakültelerde okuyan öğrenciler de kampüse yakın mahallede ikamet etmekte. Çok fazla yer olduğu için tek tek yazmam mümkün değil. Yorum kısmına kazandığınız bölümü yazıp kalacak yer konusunda bilgi almak isterseniz yakın muhitler hakkında bilgi verebilirim. 3+1 ev kiraları 750-1500 TL civarı değişiyor.

İlk yıldan evde kalmanızı önermiyorum. Zira tek başına eve çıkmanız çok masraflı olabilir. Arkadaşlarınızla çıkmak içinse zamana ve arkadaşlarınızı tanımaya ihtiyacınız var. Öğrenci evi giriş-çıkış sorunu olmaması, kendinize ait odanızın olması, istediğiniz zaman yemeğinizi yapabilme imkanına sahip olunması bakımından rahat olsa da maddi açıdan külfeti ağırdır. Öğrenci evinin aylık kira, depozito, emlakçıya komisyon, ev eşyası alma, ısınma-elektrik-su-internet gideri, yemek yapma, bulaşık ve temizlik sorunu, ev arkadaşlarınızla anlaşamama gibi sorunları vardır.

b) KYK (Devlet) Yurtları: Maddi açıdan en uygun barınma tercihidir. Yurt tipine göre aylık 200-300 TL arası bir ücreti bulunuyor. Bunun yanında devlet her öğrenciye günlük 10 TL yemek yardımı yapıyor. Yani günlük size verilen 10 TL ile kahvaltı ve akşam yemeğinizi yiyebilirsiniz. Tabi her yemeğin fiyatı farklı, bu yüzden 10 TL üstü yemek yerseniz üstünü nakit olarak ödersiniz. Yemek ücretleri porsiyon başı çok uygundur. Kısacası yemek yardımıyla birlikte yurtta ücretsiz kalıyormuş gibi barınacaksınız.

Bu güzelliğin yanında yurt odalarında fazla kimse olması, oda arkadaşlarınızı seçememeniz, üniversitenize uzak bir yurt çıkma ihtimali, banyo-tuvalet-temizlik sorunu, internetin az çekmesi, giriş-çıkış saatlerinin bulunması gibi dezavantajları da var. Tabi en önemli dezavantaj KYK başvurusu yapmanıza rağmen asıl listede bulunmamanız. 300 bine yakın öğrencinin bulunduğu şehirde KYK yurt kontenjanı çok sınırlıdır. Bu yüzden yurda yerleşmeniz zor oluyor. Yedek sırada olan adaylar da aylarca beklediği için kalacak yer sorunu oluyor.

c) Özel yurtlar: Gazi Üniversitesi çevresinde onlarca özel kız & erkek yurdu bulunuyor. Yurt fiyatları yemekli/yemeksiz, üniversiteye yakınlığı, imkanları, odalarda kalan öğrenci sayısına göre farklılık göstermekle birlikte 2017 yılında aylık ortalama 700-1200 TL arası değişiyor.

Artık üniversitelere kayıtlar internet üzerinden yapıldığı için kayıt için Ankara’ya gelmenize gerek yok. Yine de veli ve öğrenciler kalacak yer sorununu halletmek için sokak sokak özel yurt arıyor. Unibilgi’ye ait Yurt Rehberi sitesinde Gazi Üniversitesine yakın tüm yurtları, Google Street-yurt fotoğrafları-imkanlar-iletişim bilgileri özellikleriyle liste halinde görebilirsiniz.

Gazi Üniversitesine yakın kız yurtları ve Gazi Üniversitesine yakın erkek yurtları bağlantılarını kullanarak özel yurt listelerine ulaşabilirsiniz.

Gazi Üniversitesine dair kafanıza takılan her şeyi bana sorabilirsiniz. Mutlu ve başarılı bir üniversite yaşantısı geçirmeniz dileğiyle.

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maltepe’de bulunuyor. Yürüme mesafesinde özel yurt arıyorsanız;

    Beşevler, Anıttepe, Maltepe, Demirtepe semtlerinde bulunan yurtlara bakabilirsiniz.

  2. kimya mühendisliği kazanın kız öğrenci için nerde hangi yurtlar var acaba bilgi verirseniz sevinirim

  3. Gazi mimarlığa yakın kyk erkek yurtlarının isimlerini söyleyebilir misiniz acaba.

  4. Gazi üniversitesi iibf ye yakın olan kyk yurdunun adını öğrenebilir miyim? Farabi yapacağım. Kyk da kaldığım için nakli aldırmam lazım.

  5. Polatlı yerleşkesi hakkında biraz bilginiz varsa paylaşabilir misiniz? Sanki Gazi, merkez yerleşkesinden ibaretmiş gibi bir yazı yayınlamışsınız! Benim gibi yeni kazanan ve başka şehirden gelecek olan arkadaşlar için en azından…
    Teşekkürler…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu