Haberler

Hacettepe Üniversitesini Kazananların Bilmesi Gerekenler

Hacettepe Üniversitesi, tarihi 1950’lere uzanan köklü üniversitelerden biri. Daha çok Tıp, Hemşirelik gibi fakültelerle anılsa da çok çeşitli alanlarda eğitim veriyor. Okulda 14 Fakülte, 14 Enstitü, 2 Yüksekokul, 1 Konservatuar, 5 Meslek Yüksekokulu, 105 Araştırma ve Uygulama Merkezi bulunuyor. Beş yerleşkede eğitim veren üniversitenin merkez yerleşkesi Sıhhiye Kampusu. Burada Tıp, Hemşirelik, Diş Hekimliği gibi fakülteler eğitim veriyor. Diğer yerleşkeler Ankara’nın neredeyse her yerine yayılmış durumda. Beytepe, Beşevler, Polatlı ve Sincan yerleşkeleri farklı bölümlerden öğrencilere ev sahipliği yapıyor.

Hacettepe, yurt içi ve yurt dışında yapılan en iyi üniversiteler sıralamalarında her zaman üst sıralarda yer almaktadır. Son yıllarda ODTÜ bünyesinde gerçekleştirilen araştırmada da Türkiye’nin en iyi 2. üniversitesi seçilmiştir.

Hacettepe Üniversitesi ve Ankara

Hacettepe Üniversitesi, Ankara’nın beş farklı bölgesinde eğitim veriyor. Merkez olarak geçen Sıhhiye Yerleşkesi, birçok hastanenin yan yana bulunduğu bir alanda. Hacettepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi de burada bulunuyor. Şehrin içinde bulunmasıyla öğrenciler için avantajlı bir konumda bulunuyor. Yerleşke içinde fakülteler dışında öğrenci yurdu ve çeşitli yaşam alanları da mevcut. Kampüsün hemen yanında Ankara’nın geleneksel dokusunu yansıtan Hamamönü bölgesi bulunuyor.

Alan açısından okulun en büyük yerleşkesi olan Beytepe, binlerce öğrenciye ev sahipliği yapıyor. ODTÜ ve Bilkent Üniversitesine komşu denebilecek bir konumda yer alıyor. Çok büyük bir öğrenci köyünü andıran Beytepe’de Mühendislik, İİBF, Eğitim, Hukuk gibi birçok fakülte bulunuyor. İçinde fakültelere ek olarak yurtlar, yaşam alanları, AVM gibi birçok alan var. Kampüs yaşamı için gerekli neredeyse her imkana sahip.

Ulaşım

Ankara’da ulaşım sistemi tek cümle ile özetlenebilir: “Her yol Kızılay’a çıkar” Bazen uzun süren yolculuklar gerekse de genel olarak sade ve kolay öğrenilen bir ulaşım sistemi mevcut.

Sıhhiye Yerleşkesi ulaşım açısından en avantajlı konumda bulunuyor. Bölgede çeşitli hastaneler bulunduğu için Ankara’nın her yerinden Sıhhiye semtine toplu taşıma mevcut. Metro, dolmuş, Özel Halk Otobüsü, EGO gibi çeşitli ulaşım araçlarıyla yerleşkeye gidilebiliyor.

Beytepe ise diğer yerleşkelere uzak bir konumda. Aktarma yapmadan okula gidilemiyor. Öncelikle Eskişehir yolundan geçen otobüs veya metro üzerinden okulun durağına varılıyor. Oradan da okul içine ulaşımı sağlayan EGO otobüslerine geçiliyor. Bazı semtler için doğrudan ulaşım sağlayan okul servisleri var. Fakat bunlar sadece sabah gidiş ve akşam dönüş yapıyor. Çoğu zaman dönüş saati ders bitiş saatini tutmuyor.

Konaklama

Hacettepe Üniversitesi öğrencileri bulunduğu yerleşkeye göre farklı barınma yöntemlerini tercih edebiliyor. Sıhhiye Yerleşkesi’nin içindeki öğrenci yurtları genel olarak öğrenci sayısını karşılıyor. Bu yüzden öğrencilerin büyük çoğunluğu bu yurtları tercih ediyor. Bölgeye yakın Ankara Üniversitesi’nin yerleşkeleri de olduğu için özel yurtlar da bulunuyor. Yurtlarda kalmak istemeyen öğrenciler genellikle Sıhhiye, Kurtuluş, Altındağ çevresindeki evleri tercih ediyor. Buralardan okula yürüyerek gidilebiliyor. Bölgeyi genelde öğrenciler tercih ettiği için kiralar yüksek. Evlerin kiraları 750-1500 lira arasında değişiyor. Fakat genelde bakımsız ve eski evler oluyor.

Beytepe Yerleşkesi’nde okuyanlar için okul içnde çeşitli barınma imkanları bulunuyor. Okula bağlı öğrenci evleri, iki özel yurt, bir KYK yurdu ve okula bağlı bir yurt mevcut. Öğrenci Evleri, imkanları diğer yurtlardan görece daha iyi olan yurtlar oluyor. KYK yurduna yerleşebilmek için okulu kazandıktan sonra KYK’nın internet sitesinden başvuru yapmak gerekiyor. Özel yurtlarla da birebir görüşerek kayıt yaptırılıyor. Öğrenci evleri ve okul yurtları için Hacettepe Üniversitesi’nin internet sitesinden başvuru yapılıyor. Bu barınma seçenekleri öğrencilerin geneline yetmiyor. Dolayısıyla öğrenciler genellikle okul dışındaki seçeneklere yöneliyor. Beytepe’ye yürüme mesafesinde herhangi bir yerleşim bulunmuyor. Bu yüzden öğrenciler genellikle ulaşım güzergahındaki öğrenci evleri ve özel yurtlara yöneliyor.

Kampüs İmkanları

Hacettepe’nin en güzel yanlarından biri geniş kampüs imkanları. En geniş yerleşke olan Beytepe’den söz edersek, çok büyük bir kütüphaneye sahip. İçinde grup çalışma odaları, bireysel çalışma odaları ve alanları var. Geniş bir kitap ve kaynak arşivi sunuyor. Öğrenci kütüphanede bulamadığı kaynağı danışmaya bildirip getirilmesini sağlayabiliyor. Kütüphane 24 saat açık. Bu yüzden özellikle sınav dönemleri öğrencinin neredeyse hiç çıkmadığı bir alan. Hatta kütüphanede duş bile alabilirsiniz. Okulun Olimpik Havuzu da Beytepe’de bulunuyor. Öğrenciler dönemlik veya yıllık ödeme yaparak havuzu kullanabiliyor. Diğer yandan yerleşke içine çeşitli bilgisayar laboratuarları, kafeler, alışveriş alanları mevcut. Sıhhiye Yerleşkesi’nde de 24 saat açık, nitelikli ve geniş bir kütüphane mevcut. Öğrencilerin zaman geçirebileceği kafeler, yaşam alanları gibi imkanlar bulunuyor.

Yemek

Üniversitenin tüm yerleşkelerinde geniş yemekhaneler bulunuyor. Buradan diğer üniversitelere göre çok uygun fiyatlarda, sağlıklı ve güzel yemekler çıkıyor. Sabah, öğle ve akşam yemek saatlerinde hizmet veriyor. Yemek listeleri okulun internet sitesinden yayınlanıyor. 2018 yılı yemek ücreti 1.80 TL’dir. Her yıl cüzi miktarda zam yapılmaktadır. Asıl menüye ek olarak vejetaryen menü de her gün bulunuyor. Fakat yemek saatlerinde özellikle Beytepe yerleşkesinde uzun sıralar oluşuyor. Bu yüzden çevredeki kafeler de dolup taşıyor. Okul içindeki kafelerin fiyatları genellikle uygun oluyor.

Diğer Avantajları

Hacettepe Üniversitesi çok köklü ve geniş bir üniversite. Her kampüsün, her fakültenin farklı avantajları var. Fakat akademik kadrosunun nitelikli olması öğrenci için en büyük fırsat. Diğer yandan yabancı dil konusunda da nitelikli eğitim veriyor. Mühendislik, İİBF, Edebiyat gibi fakültelerde ilgili bölümler İngilizce eğitim veriyor. İngilizcenin yanında Almanca, Fransızca gibi dillerde eğitim veren bölümler de mevcut. Bunun yanında okuldaki topluluklar, öğrencilerin katılabildiği projeler daha donanımlı ve çok yönlü bireyler yetiştirmede avantaj sağlıyor. “Hacettepeli olmak ayrıcalıktır.”

İçindekiler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu