Vize-Final Soruları

İstanbul Üniversitesi Kitle İletişim ve İnternet Hukuku Final Soruları

İstanbul Üniversitesi Kitle İletişim ve İnternet Hukuku Final Soruları

1.Olay

Haftalık “Vurdumduymaz” dergisi, kendi reklamını yapmak üzere, Anıtkabir aslanlı yolda yürürken el ele tutuşmuş anne A ve kızı K’nın birlikte çekilmiş fotoğrafını (fotoğrafın arka olanında herhangi bir kişi gözükmemektedir ve ilk bakışta sakinlik izlenimi yaratmaktadır) kullanmaktadır. Bu reklam gerek “Vurdumduymaz” dergisinde gerekse bazı günlük gazete ve dergilerde yer almıştır. Reklam için kullanılan bu fotoğrafı bağımsız çalışan fotoğrafçı/gazeteci Ş çekmiştir.

1- Vurdumduymaz dergisi Ş’nin izni ile fotoğrafı kullanmış ise burada A ve K’nın ihlal edilen kişilik değeri bulunmakta mıdır? İhlal edilen kişilik değeri bulunuyor ise A ve K’ya hangi hukuki koruma yolunu/yollarını önerirsiniz? Temel hatları ile belirtiniz. (20 puan)

2. Olay

İnternet üzerinden çiçek ( tatlı şeklindeki çiçekler de dahil) satışı yapan A şirketi ciceksepeti.com alan adını 2005 yılından beri kullanmaktadır. Ağırlıklı olarak yenilenebilir çiçek vs. şeklindeki ürünleri yine internet üzerinden pazarlayan B şirketi, Google Adwords olarak bilinen reklam sisteminden yararlanmak için “çiçeksepeti” ibaresini satın alır ve bu şekilde Google arama motorunda bu sözcük yazıldığında kendi reklamının yan tarafta gözükmesini sağlar. Bu arada yine çiçekçilik alanında faaliyet gösteren başka bir şirket olan C, ciceksepeti.com.tr alan adını Türkiye’de ODTÜ 2012 yılında alır. Ancak C, şirketinin bu alanda çalışmak dışında alan adına temel olacak bir hukuki pozisyonu bulunmamaktadır. Not: Bu soruda alan adının yazımında Türkçe karakterlerin kullanılmış olup olmamasının bir önemi yoktur.

1- B şirketinin bu şekilde reklam yapmasını A şirketi engelleyebilir mi? Engelleyebilir ise bunun hangi koşulların bulunması gerekir? Türk Hukukunda bu konuda özel bir düzenleme olup olmadığını da dikkate alarak somut olaydaki hukuki durumu kısaca değerlendiriniz.

2 – A şirketi, ciceksepeti.com.tr alan adını almış olan C’ye karşı hukuki imkanlara başvurup C’nin alan adını kullanmasını ve/veya alan adının kendisine devrini sağlayabilir mi? Bu açıdan hukuki durumu kısaca değerlendiriniz.

Metin soruları

1- İnternet süjelerini tanımlayarak, internet ortamında işlenen suçlardan dolayı ceza sorumluluklarını açıklayınız.

2- Basın Kanunu’nda öngörülen cevap ve düzeltme hakkının doğması ve kullanılmasına ilişkin koşulları açıklayınız.

İlgili Makaleler


Başa dön tuşu