Haberler

KYK YURTLARI vs. ÖZEL YURTLAR

Her yıl yüz binlerce öğrenci üniversiteye yerleşmektedir. Bu öğrencilerin de büyük çoğunluğu yaşadığı şehirden farklı bir şehirde üniversite okumaktadır. Ailenizin maddi desteği dışında kendi ayaklarınız üzerinde durmayı öğreneceğiniz bu süreçte en büyük sorun barınmadır.

KYK yurtları, özel yurtlar, öğrenci evi ve apart gibi dört farklı barınma alternatifiniz bulunmakla birlikte bu yazımızda KYK yurtları ile özel yurtların karşılaştırmasını yapacağız.

Detaylı analize geçmeden önce farklı şehirde üniversite okumanın sizleri olgunlaştıracağını bilmenizi istiyoruz. Kişinin birey olma yolundaki en önemli basamağında okurken ev geçindirmeyi, aileniz para gönderene kadar cebinizdeki parayla idare edebilmeyi, ailenizin her istediğinizde yanınızda olamayacağını, bazı şeylerle tek başına mücadele etmek zorunda kalacağınızı öğreneceksiniz. Üzgünken yağmurlu havada yürüyüp sakinleşmeyi, hasta olan oda arkadaşınızı iyileştirmek için nane-limon yapmayı, tek başına sosyal bir ortam oluşturmayı öğrenmektir. Tüm bunları öğrenirken her birinde ayrı ayrı yaşayacağınız zorluklardan tecrübe edinerek geçmenizi sağlayacaktır.

Yaşanılacak güzel günlerle beraber özlem, derslerin ağırlığı ve maddi sorunlar gibi sıkıntıları da beraberinde getiren bu durumlarla birlikte üniversiteden mezun olduktan sonra ayaklarınızı yere daha sağlam basacaksınız.

İlkin KYK yurtlarının avantaj ve dezavantajlarıyla devlet yurtları hakkında hep birlikte detaylı bilgi edinelim.

YouTube video

KYK yurtlarının avantajları
1- Yurt ücretleri
Yurt ücretleri aylık 160 TL civarıdır. Her sene cüzi miktarda yurt ücretlerine zam yapılmaktadır.  Ancak yeni yapılan, imkanları diğer yurtlara göre daha iyi olan ve odada kalan kişi sayısının az olduğu yurtlarda KYK yurt ücretleri aylık 228 TL’ye kadar çıkmaktadır. Bu rakamların özel yurtların 5’te 1 fiyatı olduğunu unutmayın.

2- Yurt ücretinin senelik peşin ödenmesi halinde %20 indirim uygulanmaktadır.
Aylık 200 TL’lik yurtta kaldığınızı varsayarsak yurt ücretini peşin ödediğiniz takdirde 1 senede yaklaşık 400 TL kar yapmış olacaksınız.

3- KYK yurtlarındaki imkanlar
Kredi ve Yurtlar Kurumunun Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlanmasıyla birlikte çığır açtığını söyleyebiliriz. Bu süreçte onlarca modern yurt yapılırken var olan yurtlarda da iyileştirme yapıldı. Çok hızlı olmasa da internet hizmeti getirildi. Bunun yanında tüm odalara buzdolabı getirilmiş; odalarda kalan öğrenci sayısı da azaltılmıştır.

4- Güvenlik
Özellikle kız öğrenciler ve aileleri için en önemli sorun yurdun güvenliğidir. Bu noktada KYK yurt sisteminin çok iyi işlediğini söyleyebiliriz.
* KYK yurt giriş-çıkışları parmak izi sistemle gerçekleştirilmektedir.
* Yurda giriş ve çıkış saatleri katıdır.
* Belli bir süre yurda gelmediğiniz takdirde ailenize haber verilir.
* Yönetmelikte geçen süreyi izinsiz aşan öğrencilerin kaydı silinmektedir.

5- Yemek
Hem sağlık hem de maddi yönden üniversite yaşantınızı etkileyecek en önemli konu yemektir. Genelde tost, dürüm gibi sağlıksız yiyeceklerle yaşamını sürdüren üniversitelilere KYK yurtlarında ev yemeği yeme imkanı sunulmuştur. Değerli arkadaşlar KYK yurtlarında kahvaltı ve akşam yemeği çıkmakla birlikte günlük tüm öğrencilere 10 TL yemek yardımı yapılmaktadır. Kahvaltı ve akşam yemeğinde bu yemek ücretini geçtiğiniz takdirde üstünü nakit olarak ödemeniz gerekecektir.

Yalnızca yemek ücretini hesapladığımız zaman aylık 300 TL yapmaktadır. Yani yurt ücretiniz bedavaya gelmekte üstüne 100 TL de kar yapmaktasınız.

6- Etkinlik ve programlarla kendinizi geliştirin
Yurt müdürlüklerinin düzenlediği çeşitli organizasyonlara on binlerce KYK’lı katılım göstermektedir. Siz de yıl içinde yapılan turnuva, kurs, gezi ve söyleşilere katılarak hem sosyal çevrenizi genişletebilir hem de yeni bilgiler edinerek sertifika sahibi olabilirsiniz.

KYK yurtlarının dezavantajları
1- Yurt kontenjanının sınırlı olması
Türkiye’deki KYK yurtlarının kontenjanı yaklaşık 500 Bin kişidir. Her yıl ortalama 150 Bin öğrenci KYK yurtlarına yerleşmektedir. Yalnızca Türkiye’nin 3 büyük şehri olan İstanbul, Ankara ve İzmir’de 1 milyona yakın üniversite öğrencisi bulunmaktadır. Geriye kalan 78 ili dahil etmesek bile KYK yurtlarının kontenjan sayısı yetersiz kalmakta.

Haliyle devlet yurdu başvurusu yapan herkese yurt çıkmamaktadır.

2- Yedek yurt sorunu
KYK yurt başvuru sonuçlarının açıklanmasıyla öğrencilerin büyük çoğunluğu yedek olarak beklemektedir. Yedek sırası yüksek olan öğrenciler 6 aya kadar yurt çıkmasını beklerken bu süre içinde nerede yaşayabileceği konusunda zor durumda kalmaktadırlar.

3- Odalarda kalan öğrenci sayısının fazlalığı
Yabancı uyruklu dahil olmak üzere KYK yurtlarında odaların geneli 4 kişiliktir. Oda arkadaşınızı seçme imkanı olmadığı için horlayan, temizliğe özen göstermeyen, dağınık, geç saatlere kadar uyumayan oda arkadaşıyla karşılaşma olasılığı yüksektir.

4- Üniversitenize uzak bir yurdun çıkma olasılığı
Evet bu olasılık yüksektir. Örneğin İstanbul’da Anadolu yakasında bulunan bir üniversiteyi kazanan öğrenciye Avrupa yakasındaki bir yurt çıkabilmektedir. Ankara’dan örnek verirsek yerleşkesi Beşevler’de bulunan Gazi Üniversitesini kazanan öğrenciye Mamak’ta yurt çıkabilir. Bu da üniversitenize gitmek için ekstra yol ücreti ve zaman kaybı anlamına gelmektedir.

5- Odalardaki eşyaların kısıtlı olması
Buzdolabı, nevresim takımı, ortopedik yatak, çalışma masası ve elbise dolaplarının bulunduğu KYK yurtlarında internetin yavaş olması sebebiyle takip ettiğiniz dizileri izlemeniz güç olacaktır. Bunun yanında odalarda televizyonun da bulunmaması canınızı sıkabilir.

Özel yurtların avantajları
1- Üniversitenize yürüme mesafesinde yurt seçimi yapabilme imkanı
Özel yurtlar genellikle üniversitelere yakın yerlerde konuşlanmıştır. Bu özelliğiyle özel yurtlarda kalan öğrenciler ulaşım için ekstra ücret ödemelerine gerek kalmayacaktır.

2- Oda ve oda arkadaşınızı seçebilme özgürlüğü
Bütçeniz el verdiği sürece 1 veya 2 kişilik odalarda kalabilirsiniz. Bunun yanında oda arkadaşınızla sorun yaşadığınız takdirde yurt müdürüyle iletişime geçip odanızın değiştirilmesini isteyebilirsiniz.
3- Elektrik, su, doğalgaz ve internet fatura ödeme derdinin olmayışı
Özel yurtlarda oda ücretine faturalar da dahildir. Bu yüzden yurt ücreti haricinde bir ödeme yapmanıza gerek yoktur.

4- Günde 2 öğün yemek çıkması
Özel yurtların büyük çoğunluğunda açık büfe kahvaltı ve 4 çeşit akşam yemeği çıkmaktadır. Yurt yetkilisini arayarak yemeğin yurt ücretine dahil olup olmadığını sorabilirsiniz.

5- Özel yurtlardaki imkanların fazlalığı
Vize ve final dönemlerinde ders çalışabilmek için sessiz bir ortam ararsınız. Özel yurtlarda bulunan etüd odasında 24 saat boyunca dilediğiniz zaman ders çalışabilirsiniz. Dinlenme odalarında arkadaşlarınızla sohbet edip televizyon izleyebilirken bir yandan da spor salonunda fit bir vücuda sahip olabilmek için spor yapabilirsiniz.

Özel yurtların dezavantajları
1- Özel yurt ücretlerinin aşırı yüksek olması
İstanbul, Ankara ve İzmir ve öğrenci nüfusunun yoğun olduğu şehirlerde yıllık yurt ücreti 10 bin lira civarındadır. 9 aylık dönem olarak taahhüt imzaladığınızı varsayarsak aylık özel yurt ücreti 1000 TL’nin üzerindedir.

Bu ücretle birlikte öğrencinin yemek, ulaşım vb. masraflarını da hesaba katarsak aylık masrafı asgari ücreti de geçmektedir.

2- Özel yurtların hizmetlerinin göründüğü gibi olmayışı
Sözlük siteleri, forum siteleri başta olmak üzere birçok platformda özel yurtlarda kalan öğrencilerin şikayetlerini görebiliyoruz. Yurtların web sitelerinde yer alan hizmetlerde yurtta açık büfe kahvaltı, fiber internet tarzı özellikler görülmekle birlikte yurda kayıt sonrasında internetin yavaş olduğu, açık büfe kahvaltının çok kötü olduğu gibi şikayetler gelmektedir. İyi bir yurt seçimi yapmak için yurt hakkında yapılan yorumları okumanızı öneriyoruz.

3- Taahhütte cayma sorunu
Özel yurtlara kayıtlar genellikle yıllık yapılmaktadır. Bu süreçte yurdundan memnun olmayan öğrenciler yurttan ayrılırken taahhüt sorunuyla karşılaşmaktadır. Bu sorun da genellikle mahkemede çözülmektedir. Çünkü özel yurtların büyük çoğunluğu öğrencileri ticari argüman olarak görmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu