Haberler

YKS 2018 Hakkında Bilmeniz Gerekenler

YKS Sınavı Nedir?

YKS(Yükseköğretim Kurumlar Sınavı), eski sınav sisteminde LYS sınavının yerini alan, lise müfredatına dair konuların dikkate alındığı, YÖK tarafından hazırlanmış 160 soruluk bir yerleştirme sınavıdır. Bu sınava ek olarak birde dil öğrencilerine özel, farklı bir oturum içerisinde dil sınavı yapılmaktadır.

YKS Sınavının İçeriği Nedir?

YKS sınavı 4 ana kısımdan oluşan bir sınav türüdür. Bunlar Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Edebiyat-Türkçe kısımlarıdır. Her kısım için 40’ar soru bulunmakta ve her kısım için puan türlerine etki derecesi değişiklik göstermektedir.

YKS Sınavının Etki Değerleri Nedir?

LYS sınavı içerisinde MF öğrencileri için 4, TM ve TS öğrenciler için ise 3’er adet puan türü bulunmaktaydı. Yeni sınav sistemi ile birlikte bu sayı her alan için 1’e düşürülürken, Matematik ve Edebiyat kısımları TM, Matematik ve Fen Bilimi kısmı MF ve Edebiyat ve Sosyal Bilimler kısmı ise TS öğrencilerinin puan türüne etki göstermektedir. 2’şer derslik etkiler aynı oranda puan türüne katkı sağlarken, bu sınavdan elde edilen puanın %60’ı total puana eklenmektedir.

YKS Sınavı Ne Zaman Gerçekleştirilecek?

YKS sınavı TYT sınavının akabinde öğleden sonra gerçekleştirilecektir. YÖK tarafından hazırlanan metinde sınavın haziran ayının içerisinde bir hafta sonu tarihinde gerçekleşeceği belirtilmiştir. Cumartesi günü TYT ve YKS sınavları yapılırken, Pazar günü ise YKS Dil sınavının yapılacağı belirtilmiştir.

Yerleştirme Puanı Nasıl Hesaplanacak?

Yerleştirme puanı hesaplanırken %40’lık TYT puanı ve %60’lık YKS sınavı puanları değerlendirmeye alınarak bir puan çıkartılacaktır. Akabinde bu puanlara OBP puanları eklenerek yerleştirme sıralaması ve yerleştirme puanları sisteme yansıtılacaktır.

Yeni Sınav Sistemi İle Birlikte Neler Değişti?

YKS sınavının yapılmasıyla aslında sistem üzerinde çok fazla şeyin değiştiğini söyleyemeyiz. Ancak bazı yönleriyle LYS ve YGS’den ciddi manada ayrılarak bazı öğrenciler için avantaj, bazıları içinde dezavantaj oluşturdu. Bunları size parça parça anlatmak gerekirse;

  • YKS ve TYT sınavıyla birlikte artık birden fazla oturum için çalışmak ve alanınızdan olmayan derslerde başarı elde etmeyi düşünme gereksinimi ortadan kalkıyor. Artık sene sonunda yapılacak ve sadece kendi alanınızdan sorularla uğraşmak zorunda kalacağınız bir sınav sisteminiz bulunuyor.
  • YKS sınavının tek oturumda yapılması özellikle MF ve TM öğrenciler için biraz sıkıntı oluşturdu diyebiliriz. Normalde birçok MF öğrencisi yedek tercih bulundurma amacıyla TM oturumlarına katılırken, TM öğrencileri de aynı mantığı TS öğrenciler için uyguluyordu. Fakat yeni sistemler birlikte henüz kaç dakika olduğu belirlenmeyen YKS sınavında kişi büyük bir ayırımın içine düşecek. Kendi alanına süre harcamak zorunda olan öğrenciler, diğer alanlardan soru çözse dahi kendi alanına herhangi bir puan etkisi alamayacak.
  • Sınavın seçiciliği yeni sistemle birlikte azalırken uzmanlar sıralamalarda çokça yığılma olacağını düşünüyor. Ancak net bir sonucu soruları gördüğümüzde öğreneceğiz.
  • Yeni sınav sisteminin en derin etkisi ise konu dağılımlarında gözüküyor. 4 Senelik eğitimde görülen birçok konu için en fazla 1 soruluk bir kapasite olacağı öngörülürken, öğrenciler için yeni sistemde her konuyu çok iyi bilmek gerektiği de açıkça öngörülüyor. Soruların nerelerden geleceği ise şuan için çok büyük bir muamma…

2018 YKS Puan Hesaplama Motoru

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu