Haberler

Yurtdışında Yüksek Lisans veya Doktora Yapmanın Yolları

Üniversite sonrasında birçok öğrenci hem akademik kariyer hem de kaliteli bir eğitim isteğiyle yurt dışında iyi bir üniversitede yüksek lisans veya doktora yapmayı hedefler. Bunun temelinde hem bireysel gelişim hem de dönüş sonrası iyi bir CV yakalama eğilimi yatmaktadır. Kimi öğrenciler için ise yurt dışında çalışma ve yaşama imkanı sağlayan bu sistem günümüzde birçok öğrencinin hayallerini süslemektedir.

Her ne kadar birçok avantajı olsa da bu sistemle yurt dışında eğitim almak için birçok farklı kriter ve yöntem bulunmaktadır. Bu konumuzda sizlere yurt dışında yüksek öğrenim görebilmek adına nasıl bir yol izleyebileceğinizi 3 farklı sistematikte anlatacağız. Bunlar;

‘’Burslu ve Devlet Destekli Yurt Dışı Eğitimi‘’

Bu kapsamda yurt dışında yüksek lisans veya doktora eğitimi alan kişilerin yurt dışı okul ücretleri devlet tarafından karşılanmakta ve buna ek olarak yaşam hibesi eğitim alınan ülkeye göre belirlenerek öğrenciye temin edilmektedir. Devlet destekli eğitimde amaç öğrenciyi hem dünya standartlarını görerek öğrenme hem de geri dönüşte ülkesine nitelikli işler yapacak bireyler yetiştirmek üzere gerçekleştirilmektedir. Bu yönüyle eğitim öncesi devlet ile öğrenci arasında anlaşma imzalanmakta ve zorunlu yurt içi görev ile öğrencinin ülkeye dönüşü kesinleştirilmektedir. Bu sistematikle ilgili şartlar ve imkanlar ise şu şekildedir;

  1. Bu sistem ile yurt dışında eğitim almak isteyenler YLSY, Tubitak destekli bazı programlar, üniversitelerin akademisyen yetiştirme programları ve bu gibi farklı projelere başvurarak bu imkanlardan yararlanabilmektedir.
  2. Bu programlarda üniversite ve ülke seçimleri genellikle belirli şartlarla kısıtlanmaktadır.(Örneğin ilk 400’de olan üniversiteler, x, y veya z ülkesinde olan üniversiteler şeklinde.)
  3. Üniversitelere kabul öğrencilerin bireysel başvuruları ile yapılmaktadır. Ancak bu sistemdeki en temel avantaj devlet ile yaptığınız anlaşma doğrultusunda geri döneceğinizin garantisini verdiğiniz için oldukça rahat olacaktır. Bu kapsamda sizden en az 2 adet referans mektubu ve 1 adette kendinizi tanıtan bir niyet mektubu istenecektir.
  4. Devlet destekli programlarda dil puanınız olmasa dahi, devlet desteğiyle 12 ay yurt içi + 6ay yurt dışı olmak üzere dil eğitimi şansı sizlere sunulmaktadır. Bu yönüyle 18 ay içerisinde gerekli dil puanın da sağlamanız gerekmektedir. Aksi takdirde bu hakkınızı kaybedersiniz.

‘’Burssuz ve Bireysel Başvuru İle Yurt Dışı Eğitimi’’

Bu kapsamda yurt dışında eğitim almak öğrenciye veya ailesine ciddi bir maddi yük doğurabilmektedir. Günümüzde kur farkı da gözetildiğinde yurt dışında bir üniversite ücretini karşılamak ve buna ek olarak öğrenciye yaşamını idame ettirebilmek adına maddi bir destek sağlamak oldukça zor olacaktır. Ancak maddi durumu iyi olan kişiler veya yurt dışında çalışarak bir şekilde bu ihtiyaçlarını giderebileceğini düşünenler için bu sistemi takip edebilmek mümkündür. Bu sistematikle ilgili şartlar ve imkanlar şu şekildedir;

  1. En az 2 adet bölümünüzle ilgili akademisyenden alınmış ve iyi hazırlanmış referans mektubu.
  2. Yaptığınız çalışmaları, bireysel yeteneklerinizi, o üniversitede neden eğitim almak istediğinizi açık ve iyi bir şekilde yansıtan bir niyet mektubu
  3. Üniversitede eğitim almaya geldiğinizi ve yurt dışında çalışma yada kaçak olarak kalmaya devam etme isteğinizin olmadığını kanıtlayacak bazı detaylar. (Bankada 200 Bin TL olduğuna dair bir dekont, evliyseniz eş durumu vb.)
  4. Ülke içinden size adres veya ikamet sağlayabilecek bir kişinin referans mektubu. (Bu kesinlikle kabul oranınızı arttırır ancak kesinlikle sağlanması gereken bir kural değildir.)
  5. Bu kapsamda üniversitelerin yabancı uyruklu öğrenci alımı sistemlerine bireysel başvuruda bulunmanız yeterlidir. Ancak bu sistematikle çalışan günümüzde yönlendirme görevi yapan bazı ajanslarda bulunmaktadır. Eğer ki belge ve evrak temini gibi işlemler sizlere ağır geliyorsa belirli bir ücret karşılığında bu işlemleri bir ajansa yaptırabilirsiniz.

‘’Burslu ve Bireysel Başvuru İle Yurt Dışı Eğitimi’’

Bu kapsamda eğitim almak isteyen öğrencilerin öncelikle iyi bir CV ve başarılı bir eğitim hayatı olması gerekmektedir. Çünkü bu statüde üniversitelere alınan öğrenci sayısı oldukça azdır ve öğrenci seçimlerinde üniversite tarafından birçok farklı koşul devreye sokulmaktadır. Yüksek lisans ve doktora başvurularında genellikle çalışılacak konu hakkında öğrencinin daha önce çalışması olup olmadığı, daha önce herhangi bir yayın yada bildiri sahibi olup olmadığı, lisans ya da yüksek lisansında yayınladığı tez konusu ve bu gibi birçok unsur dikkate alınmaktadır. Aynı zamanda mezun olduğu üniversitenin statüsü, öğrencinin sahip olduğu genel not ortalaması ve akademik danışmanlarından aldığı referans mektupları da öğrencinin başvurusunun kabul edilme kriterlerini belirlemektedir. Bu kapsamda başvuracak öğrencilerin sağlaması gereken koşullar ve sağlanacak imkanlar ise şu şekildedir;

  1. Şartlara uygun not ortalaması, lisans bölüm mezuniyeti ve akademik referans mektubuna sahip olmak gerekir.
  2. Bireysel başvuruda çalışılacak konuya ne kadar hakim olduğunuzu anlatan ve daha önce bulunduğunuz projelerde yaptıklarınızı net bir şekilde ifade eden bir niyet mektubu hazırlanmalıdır.
  3. Size ilgili üniversiteden verilecek burs miktarına ek olarak elinizde varsa bir birikim ya da gelir olduğunu beyan etmeniz gerekebilir. (Bu durum ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir. Almanya, İngiltere gibi ülkeler mülteci sorunu yaşamamak için bunu talep edebiliyor.)
  4. İngilizce dil yeterliliğinizi gösteren ilgili üniversitede geçerli bir dil sınavına girmeniz ve koşulları sağlamanız gerekir. (Örneğin İELTS, TOEFL vb.)
  5. Olası kabul durumunda online mülakat yapılabilir. Bu mülakatta kendinizi ifade edebilecek düzeyde dil yeterliliğinizin olması beklenir.

İçindekiler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu