Bölüm Tanıtımları

Diyetisyenlik Bölüm Tanıtımı (Beslenme ve Diyetetik)

Beslenme ve Diyetetik adı altında üniversitelerde eğitime açılan, mezunlarına diyetisyen unvanının verildiği bu bölüm ülkemizde gittikçe popülerleşen ve genel ortalamaya oranla yüksek puanlarla alım yapan bir bölümdür. Günümüzde obez olma sınırındaki kişi sayısı ve sağlıksız beslenmenin günden güne artması bu meslek birimin daha çok görev almasına neden olmaktadır. Bu konumuzda sizlere diyetisyenlik bölümü ve mesleği hakkında bilgiler aktararak merak ettiğiniz sorulara yanıt sağlayacağız;

Beslenme Ve Diyetetik Bölümünün Amacı Nedir?
Bu bölüm yerel halk tarafından zayıflatmak için diyet programları hazırlayan ve besinleri iyi bilen kişiler olarak düşünülür. Ancak diyetisyenlik bölümü sadece zayıflatma amacı güden bireyler yetiştirmekle kalmaz, besinlerin yararlarından, değerlerine kadar her şeye hakim, kişisel isteklere göre planlama yapma kabiliyetine sahip, zayıflama, spor, fit vücut, kilo koruma, vücut inceltme, sağlıklı beslenme, hastalıklara karşı beslenme ve bu gibi çok sayıda sistematiğe yönelik beslenme ve yapılacakları belirleyebilen bireyler yetiştirmeyi hedefler.

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Hangi Puan Türü İle Alım Yapar?
Bu bölüm SAY puan türü ile alım yapmakta olup bu bölümde kariyer yapmak isteyen kişilerin öncelikle AYT sınavında sayısal kısımları doldurması ve genel olarak bakıldığın iyi bir puan elde etmesi gerekir.

Beslenme Ve Diyetetik Bölümü En İyi Hangi Üniversitede Okunur?
Devlet üniversiteleri açısından incelendiğinde bu bölüm için en fazla profesörün ders verdiği ve köklülüğü ile ülkemizde de bilinen Hacettepe Üniversitesini tavsiye ederken, takriben mezun olduktan sonra kolayca iş bulabileceğiniz hem de sahip olduğu hastanelerinde staj imkanları sağlayan vakıf üniversitesi Acıbadem Üniversitesini de vakıf üniversiteleri arasından tavsiye edebiliriz.

Beslenme Ve Diyetetik Bölümünün Ders İçeriği Nedir?
İlk senelerinde temel derslerin işlendiği bu bölüm, ikinci seneden itibaren kendi alan dersleriyle eğitime devam etmektedir. Bu derslerin büyük bir kısmı sözel ve beslenme ile alakalı derslerden oluşurken, bazı sağlık bilimleri ana bilim dalından derslerde bu bölüm altında öğrencilere seçmeli veya zorunlu ders olarak okutulabilmektedir.

Diyetisyenler Nerede Çalışabilir?
Diyetisyenlerin çalışma alanları oldukça geniştir. Bunlara birkaç örnek vermek gerekirse;

  • Hastane
  • Gıda Üretim Şirketleri
  • Sağlık Merkezleri
  • Spor Salonları
  • Özel Ofisler (Kendi beslenme ofisleri)
  • Sağlık Bakanlığına Bağlı Medikaller

Bu gibi daha birçok yerde diyetisyenlik mesleğine ihtiyaç duyulabilmektedir.

Diyetisyenler Ne Kadar Maaş Alır?
Diyetisyenlikte memuriyet olarak çalışmayı tercih eden kişilerin 4000 ila 5000 TL’lik maaşları bulunmaktadır. Özel gıda şirketleri ve buna bağlı çalışan diyetisyenlerinde çalıştığı firmanın kurumsallığına göre 3500’den başlayan fiyatlarla hizmet verdiği bilinmektedir. Diyetisyenlik mesleğinin en kazançlı hali ise tecrübeyle sabitlenmiş bir şekilde popülerlik yakalandıktan sonra kurulacak özel ofislerdir. Bu ofislerde seans başı ücretlendirme ve verilen hizmetlere göre ciddi rakamlar kazanılabilmektedir.

Diyetisyenler Ne İş Yapar?
Diyetisyenlerin yaptığı işleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  1. Hazırlanan gıda yada ürünlerin besin değerinin tespitinde çalışabilir.
  2. Hedefe uygun beslenmek için gerekli besin ve kalori değerlerini ortaya çıkartıp, buna uygun raporlama yapabilmektedir.
  3. Hastalıklara karşı kullanılabilecek vitamin veya besinleri tespit ederek hasta kişinin uygulaması gereken listeleri tespit edebilir.
  4. Spor yapan kişinin kas miktarını koruma, kilo kaybetmesini sağlamak ya da vücut direncini kaybetmemesi için ne tip besin alması gerektiğinin tespitini yapabilir.

Diyetisyenlik Mesleğinin Geleceği Parlak Mı?
Diyetisyenlik sağlık kurumlarından bir tanesi olarak görülen bir meslek dalıdır. Günümüzde ise sağlık alanındaki mesleklere daimi olarak ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yönüyle düşünüldüğünde diyetisyenlik mesleğinin geleceğinin olduğu da öngörülebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu