Tanıtım

Başparmak Çıkıntısı Veya Diğer Adıyla Halluks Valgus

Halk arasında başparmak çıkıntısı olarak bilinen halluks valgus, ayak baş parmak ekleminde gelişen bir rahatsızlık. Başparmak çıkıntısı neden olur diye soruyorsanız açıklayalım: Parmağın içeri doğru hareket etmesi sonucu, tarak kemiği bu hareketi dengelemek için dışarıya doğru dönmeye başlar. İnsanlar çoğunlukla bunu yeni oluşan bir kemik sansa da, bu herkeste var olan kemiğin belirli bir deformite sonucu belirgin olmasıdır. Hastanın sahip olduğu bazı rahatsızlıklar, başparmak çıkıntısı sorununa yol açabilmekte. Bunlardan bazıları, romatizmal hastalıklar, düz tabanlık, yüksek kavis rahatsızlığı. Ayrıca, yanlış ayakkabı seçimi de, sorunu tetikleyebilir. Yaşanan bazı travmalar da, baş parmak çıkıntısı hastalığına sebep olabilir. Hastalık ilerledikçe, ayakta şekil bozukluğu başlar. Hasta yoğun bir ağrı hissedebilir ve bu ağrıya son vermek adına, kişiye özel tabanlıklar, parmak arası slikonlar, halluks valgus gece makarası, halluks valgus gece ateli gibi materyaller kullanılır. Ancak bu cihazların tedavi etme opsiyonu yoktur. Sadece ağrıyı dindirirler. Başparmak çıkıntısı konusunda tek bir tedavi vardır: o da cerrahi müdahale. Doktorlar, ağrısız ayağa, estetik amaçlı ameliyat yapılmasını önermemektedirler. Yalnızca belirgin bir ağrı hisseden ayağa cerrahi müdahale yapılır. Başparmak çıkıntısı ameliyatı esnasında, dışarı doğru dönen tarak kemiğinin, eski durumuna geri getirilmesi amaçlanır. Başparmak çıkıntısı ameliyatında, tarak kemiğine şekil vermek adına, kemik üzerine kesi yapılır. Ardından, bu bölgeye  halluks valgus implantation olarak isimlendiren vida sistemleri uygulanır. Sorun çıkarmadığı sürece, bu vidalar o bölgede kalır. Eğer enfeksiyon yaşanırsa, vidalar ağrıya sebep olursa veya ele gelirlerse, çıkartılırlar.

Başparmak çıkıntısı ameliyatı sonrasında üç dönem vardır: Birinci dönemde, hasta evde istirahat eder. Tuvalete gitmek gibi zorunlu eylemler haricinde, dinlenmek durumundadır. Bu dönemde, ayağa buz tutulması ve ayakların yukarıda tutulması tedavileri uygulanır. Ameliyat sonrasında, hastalar halluks valgus ayakkabısı giyerek yürüyebilmektedirler. İkinci dönem altı hafta sürer, hastalar spor ayakkabı giymeye başlayabilirler. Ayağın yukarıda kalması ve buz uygulamaları devam eder. Hasta iş yaşamına dönebilir. Son dönemde ise, normal ayakkabılarını giymeye başlayabilir.

Başparmak çıkıntısı hastalığından muzdaripseniz, Fulya Ayak Cerrahisi Merkezi’ne görmenizi öneririz. Her tür ayak probleminde kişiye özel tabanlıklar, çeşitli cihazlar ve gerekirse ameliyatla tedavi olanakları sunan merkezde, yalnızca ayak sağlığı üzerine odaklanıldığından, tedavi oranları yüksektir. Çünkü Fulya Ayak Cerrahisi Merkezi, tek bir konu üzerine yoğunlaşmıştır, bu da, derinlemesine bilgi ve tecrübe demektir. Merkez İstanbul Şişli’de bulunmaktadır. Yaşayacağınız en ufak bir ayak rahatsızlığında doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekir, çünkü tedavi edilmeyen ayak problemlerinde kalıcı deformasyonlar görülebilmektedir. Ayaklarınıza özen gösterin, gerektiğinde Fulya Ayak Cerrahisi Merkezi’ni ziyaret edin.

İlgili Makaleler


Başa dön tuşu