Bölüm Tanıtımları

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri (ÇEKO) Bölüm Tanıtımı

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü özel sektördeki çalışma şartları, sosyal politika, iş hukuku, sosyoloji, psikoloji ve sosyal ilişkiler ışığında öğretim sunan 4 yıllık bir bölümdür. Öğrenciler arasında kısaca ÇEKO olarak da bilinen bu bölüm İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin alt dallarından biridir. ÇEKO bölümü okumak isteyen öğrenciler için bu yazımızda bölümle ilgili bilmeniz gerekenleri açıklamaya çalışacağız.

Değerli arkadaşlar Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri programı tercihi yapmadan önce İİBF mezunlarının iş olanakları hakkında detaylı bilgiye sahip olmalısınız. Zira İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi veya Siyasal Bilgiler Fakültesi içinde bulunan ÇEKO bölümünden mezun olan adaylar bölüm bazında değil de fakülte bazında değerlendirilmektedir. Tabi okuyacağınız üniversitenin vereceği eğitim, isim yapmış olması da önemlidir. Fakülte bazlı değerlendirme yaptığımızda İİBF içinde Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, İşletme, İktisat, Ekonometri, Maliye ve ÇEKO bölümleri bulunduğu için mezuniyet sonrası özel sektör ve memuriyette bölüm bazlı değil de fakülte bazlı değerlendirme yapmalısınız.

İİBF, Türkiye’nin en çok mezun veren fakültesidir. Kaliteli eğitim veren, ün yapmış üniversiteler haricinde bir üniversitede bu bölümü okumanız halinde 4 yılın sonunda kazancınız yalnızca diploma olabilir. Bu noktada bir İİBF mezunu olarak değerlendirme yaptığım için lütfen yazacaklarımı dikkatle okuyunuz. Eğer idealiniz varsa ve idealinize ulaşmak için bu bölümü okumanız gerekiyorsa kesinlikle Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü okumanızı tavsiye ediyorum. Bakanlıklarda müfettiş, uzman yardımcısı, denetmen veya özel sektörde üst düzey yönetici kadrolarında çalışmak istiyorsanız bu bölüm tam size göre. Elbette KPSS, kurum sınavları, mülakatın yanında iyi bir yabancı dil gibi zorluklar olsa da tüm bunları başararak ideal mesleğinizi kazanabilirsiniz.

Ancak!!! Bölümle alakalı bir bilginiz yoksa, yalnızca üniversite mezunu olmak için bu bölümü okumak istiyorsanız, mezuniyet sonrası ben KPSS ile uğraşamam diyorsanız 4 yılınız heba olmasın. Bu bölümden bir şekilde mezun olabilirsiniz ancak mezuniyet sonrası elinizde kocaman bir hiç olacaktır. İş ve evlilik gibi hayati önem taşıyan şeyleri sürekli ertelemeniz gerekecektir. Kep attıktan sonra iyi bir iş sahibi olmak istiyorsanız;

  • Kesinlikle iyi bir yabancı diliniz olmalı. Bunun için üniversitede 2.sınıftan itibaren YDS ve YÖK-DİL’e yönelik çalışma yapmalısınız.
  • Not ortalamanızı yüksek tutarak iş başvurusu esnasında diğer mezunlardan bir adım önde olabilirsiniz.
  • Bölümünüze dair üniversite topluluklarında aktif görev alarak çevrenizi geliştirebilirsiniz.
  • KPSS’ye yönelik çalışma yapmak istiyorsanız da 3.sınıftan itibaren alan derslerine çalışmaya başlamalısınız. (Maliye, muhasebe, iktisat, hukuk)

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü hangi puan türünden alım yapmaktadır?
Çalıma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri TM puan türünden alım yapmaktadır. Ülkemizde bu lisans programının bulunduğu 50’nin üzerinde üniversite bulunmaktadır. Bölüm 4 yıllıktır.

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü taban puanları
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bağlantısına tıklayarak bir önceki yılın taban puanlarını tablo şeklinde görüntüleyebilirsiniz.

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü zor mu?
Kesinle kolay bir bölüm. Normal bir çalışmayla derslerinizden rahatlıkla geçebilirsiniz.

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünde göreceğiniz dersler
Sosyal psikoloji, sosyoloji, iktisada giriş, hukukun temel kavramları, anayasa hukuku, iş hukuku, sosyal güvenlik hukuku, yönetim ve organizasyon, çalışma sosyolojisi, Türkiye’nin toplumsal yapısı, insan kaynakları, sendikalar hukuku, işçi sağlığı ve iş güvenliği, verimlilik yönetimi, kariyer ve performans geliştirme, Milli gelir ve gelir dağılımı, karşılaştırmalı endüstri ilişkileri, aktüerya ve risk analizi

ÇEKO bölümünün bulunduğu en iyi üniversiteler

        • Ankara Üniversitesi
        • Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
        • İstanbul Üniversitesi
        • Marmara Üniversitesi
        • Dokuz Eylül Üniversitesi
        • Uludağ Üniversitesi
        • Kocaeli Üniversitesi

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü iş olanakları

  • Kaymakam olabilirsiniz. Her yıl yaklaşık 100 kişilik kaymakam alımı yapılmakta. Sınavı 4 katı aday kazanmakta ve kazanan adaylar mülakata tabi tutulmaktadır. Kaymakamlık sınavı yalnızca Ankara’da yapılmakta ve sınav klasik. Sınava yaklaşık 20 bin aday katılıyor.
  • İdari hakim olabilirsiniz. Ancak ciddi emek isteyen bir meslek. Zira yıllık 200 kadar idari hakim alınıyor ve İİBF mezunlara sadece %20 kontenjan ayrılmış durumda.
  • KPSS A Grubuna girerek müfettiş yardımcısı, uzman yardımcısı, denetmen yardımcısı olabilirsiniz.
  • KPSS Lisans sınavına girerek çift senelerde B kadro memur olabilirsiniz.
  • Yüksek Lisans yaparak akademik kariyer hedefleyebilir ve akademisyen olabilirsiniz.
  • Özel sektörde yönetici pozisyonunda görev yapabilirsiniz.

İİBF bölümlerinin hangisi bana göre? sorusuna yanıt arıyorsanız lütfen İİBF veya SBF okumalı mıyım? başlıklı yazımızı okuyunuz. Zorluk kolaylık, sözel-sayısal mantık gibi kriterlerden hangisi size uygun öncelikle bunun mukayesesini yapmalısınız.

Kafanıza takılan soruları yorum bölümünden bizlere sorabilirsiniz. Başarılar.

DİĞER İİBF BÖLÜMLERİNİ İNCELEYİN

Kamu yönetimi bölümü tanıtımı
Uluslararası İlişkiler bölümü tanıtımı
Maliye bölümü tanıtımı
İktisat bölümü tanıtımı
İşletme bölümü tanıtımı
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü tanıtımı
Ekonometri bölümü tanıtımı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu