Ekonomi

Devlet köyüne dönene 300 koyun veriyor. Nasıl alınır?

Sanayi devrimi çıktığından beri köylerimizden azar azar göç hareketi şehirlere doğru yönelmiştir ve bu hareketlilik günümüzde de devam ettiği gözlemlenmiştir. Köyünde işleri iyi gitmeyen pek çok kişi büyük şehirlere göç hareketi başlatmış ve şehirlerde çok uygun ücretler karşılığında çalışma hayatına girmişledir. Bir takım yetkinliği ve uzmanlık alanı olmayan pek çok kişi fabrikaların üretim alanlarında vasıfsız işçi olarak çalışmaya başlamıştır. Bu da şüphesiz köydeki tarım faaliyeti yapan kişilerin sayısında ciddi şekilde azalmaya neden olmuştur.

Köylerdeki nüfusun azalması tarım ülkesi olan ülkemizi ciddi sıkıntılara sokmuş ve sokmaya da devam etmektedir. Pek çok tarım ürününü tarım ülkesi olduğumuz halde yurt dışından ithal etmeye başlamamız da bunun göstergesidir. Köylerdeki nüfusu ve üretim yapan çiftçi sayısını arttırmak için devlet son dönemlerde pek çok farklı projeye oluşturmuş bu projeler ile çiftçileri desteklemeyi amaçlamıştır. Köyden şehre gitme sloganı adı altında başlatılan bu hareket pek çok kişi için bir gelir kapısı olacak gibi görünmektedir.

300 KOYUN + ASGARİ ÜCRET ŞARTLARI NELERDİR?

Her aileye asgari ücret ödemesi yapılacak bunun yanında 300 adet koyun verilecek. Eğer sizin de köyünüzde tapulu araziniz varsa şehirden köye döndüğünüzü bildirerek 300 koyun ve asgari ücret desteğinden faydalanabilirsiniz.

“Köyden kente gitme, hem maaşını al hem de kendi işinin patronu ol” diyen Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanı bu konuda destek ile ilgili detaylı açıklamalar yaparak çiftçinin Türkiye’nin geleceğindeki önemini ve yerini belirterek, çiftçiye desteğin önemine dikkat çekti.

Proje kapsamında köyden şehirlere gidişi engellemek, köyde kalan kişilerin de ekonomi içindeki payını arttırmaktır. Hatta kentlerden köylere geri dönüşleri sağlamak da proje bazında hedeflenen bir diğer hedeftir. Her aileye verilecek olan 300 damızlık koyun ve asgari ücret ailenin geçimi için yeterli bir miktar olacak. Bunun yanında yem ve veteriner masrafları da devlet tarafından üstelenecek. Bunların yanında çiftçinin sigortası da devlet tarafından yapılacak. Tüm bunların karşılığında köydeki arazi tapusu ipotek olarak alınacak.

TERSİNE GÖÇ

Kentlere göç eden pek çok kişinin büyükşehirlerden geri köylerine dönme şeklindeki eğilimlerine verilen isimdir. İnsanların kentlerde çok düşük ücretler karşılığında yaşaması yerine köyünde kendi arazisine ve topraklarına bakması daha sağlıklı bir sonuç olacaktır. Devlet de son yıllarda bu durumu yani tersine göçü destekleyen teşvik eden pek çok projeye imza atmaktadır.

Şehirlerdeki yaşamların kötüye gitmesi, vasıfsız işçilerin bir umutla şehirlere göç ederek çok düşük ücretler karşılığında çok fazla çalıştırılması ve zor işlerde kullanılması gibi pek çok durum bu kişilerin “azıcık aşım dertsiz başım diyerek “köylerine geri dönmeleri gibi sonuçları doğurmuştur.

Son yıllarda tersine göç hareketi zaten başlamıştı ancak yeterli rakama ulaşmamıştı, devlet de bu eksikliği görerek son yıllarda bu alanda tersine göç hareketini daha daha arttırmak için pek çok proje ile bu kişileri desteklemektedir.

MODERNLEŞEN KÖYLER

Köy denilince herkesin aklına kötü yaşam şartlarının olduğu, suyun olmadığı ve elektriğin olmadığı bir yaşam gelmektedir. Ancak tam tersi son yıllarda köylerde de bu konu ciddi gelişmeler yaşanmaktadır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte bilgiye ulaşmanın kolaylaşması neticesinde köylerdeki yaşam da daha modern bir hale gelmiştir. Bunun altında yatan temel sebeplerden birisi de akıllı telefonların gelişmesidir, GSM operatörlerinin gelişmesi ve pek çok yerde rahat ulaşımın sağlanması sonucunda köy yaşamları da bundan nasibini almış ve modernleşme yolunda ilerlemiştir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu