Ekonomi

KOSGEB Hibe-Kredi Nasıl Alınır?

Son yıllarda ülkemizde girişimci sayısını arttırmak ve girişimcilere destek vermek için devlet tarafından girişimcilere belli miktarlarda ve oranda destek sağlanmaktadır. Bu desteği alarak sizler de işletmenizi büyütebilir ve işletmeniz için en iyi hibe ve kredi desteğini sağlayabilirsiniz. Bu başlıkta sizlere KOSGEB tarafından verilen hibe veya kredileri nasıl alabileceğinizi hangi kriterlere dikkat etmeniz gerekeceği gibi bir takım kriterlerden bahsedeceğiz.

KOSGEB NEDİR?

Açılımı Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı olarak bilinen halk arasında kısa olarak KOSGEB olarak ifade edilen kurumdur. Girişimcilerin sayısını arttırmak ve girişimcileri desteklemek için kurulmuş olan bu kurumun temel amacı ülke içindeki hizmet ve üretim alanlarında hizmet veren firmaların sayısını arttırmak ve ekonomi piyasasına katkı yapmalarını sağlamakdır.

KOSGEB HİBE ve KREDİ ALMA

İş kurmak ya da işini büyütmek isteyen işletmeler KOSGEB’e başvuruda bulunarak hibe ya da kredi alabilmekteler. Ancak başvuru yapan tüm projeler destek almaz bu yüzden bu kritere dikkat etmek gerekmektedir. Hibe ve kredi almak için öncelikle küçük püf noktalarını da yazımızda bulabileceksiniz. Yapacağınız bu ince ipuçları sayesinde sizin de işletmeniz için kredi ve hibe almanız daha kolay hale gelecektir. Ancak unutulmamalıdır ki hiçbir başarısız proje desteklenmez, öncelikle projeniz ve işletme fikriniz sabit olmalıdır. Bunun dışında fikrinize ve projenize güveniyorsanız gerekli olan diğer detayları bu başlık altından bulabilirsiniz.

KOSGEB’in sunduğu kredi ve hibe avantajlarından faydalanmak için öncelikle bir şirkette ortaklığımızın olmaması gerekmektedir. Farklı firmalarda %30 dan fazla ortaklığı olan yatırımcılara KOSGEB destek vermemektedir. Farklı firmalarda %50- %60 civarında bir ortaklığınız varsa ve yeni kurmak istediğiniz şirket için KOSGEB’den faydalanmak istiyorsanız bu mümkün değildir, çünkü KOSGEB’in şartlarında bu açık şekilde belirtilmiştir. Bu yatırımcıların yerine daha çok yeni girişimci olmak isteyen kişileri desteklemektedir.

KOSGEB girişimcilik sertifikasına sahip olmak veya destek almak için önemli olan bir diğer kriterler arasında yer almaktadır. Yani şirket kurulmadan önce bu sertifika alınmalıdır, şirket kurulduktan sonra sertifika almak ve hibe ve kredi imkanlarından yararlanmaya çalışmak mümkün değildir.

Bu iki faktör çok önemlidir, destek alabilmeniz için bu şartları sağladıktan sonra faaliyet alanı seçiminde hassas davranmalısınız. Vergi dairesinden alınacak Faaliyet alanı kodları ile KOSGEB’e başvuru yapılmaktadır, ancak burada ince bir detay vardır KOSGEB tüm faaliyet alanlarını desteklememektedir. Yani KOSGEB’den destek alabilmek için KOSGEB’in uygun gördüğü alanlarda faaliyet yürütmek gerekmektedir. Bu yüzden faaliyet alanı kısmı da girişim planımızın desteklenmesi ve ileride bir takım sorunlar yaşamamamız ve bir takım makyajlar yapmak zorunda kalmamamız için faaliyet alanı kısmını güzel şekilde araştırdıktan sonra karar vermeliyiz.

Bu işlemlerimizin ardından bir sonraki aşamada bizi e-kobi kaydı beklemektedir. Bu aşamada KOSGEB gov tr adresine girerek bu bölgedeki e-kobi bölümünden kaydımızı gerçekleştirmemiz gerekecektir. Bu kaydı yaptıktan sonra buradan çıktısını alacağımız dosyayı kendi imzamız ve kaşemiz ile imzalayıp kaşe basmamız gerekiyor. Artık bu aşamada şirketimizi kurduk ve tüm işlemleri tamamladık, bunun ardından KOSGEB bize bir danışman atayacaktır.  KOSGEB danışmanı artık bize süreç ile ilgili tüm yönlendirmeleri yapacak ve pek çok konuda bize destek olacaktır.

Bu yukarıda bahsettiğim işlemler büyük şehirlerde genel olarak 2-3 ay sürüyorken küçük illerimizde özellikle Anadolu’da küçük bir şehirde bu işlemi yürüttüğümüzde ise süreç daha hızlı işleyecek ve daha kısa sürede sonuca ulaşabilir ve şirketi kurup destek alabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu