Haberler

2019 YKS Sonrası Süreç

Dostlar merhaba, unibilgi ailesi olarak üniversiteye yeni adım atacak öğrenciler için üniversiteye kayıt, muafiyet sınavı, ders kaydı, KYK yurtları, öğrenim kredisi, KYK bursu gibi konularla alakalı bilmeniz gereken tüm bilgilere yer vermeye çalıştığımız bir içerik hazırladık. Yazı içerisinde veya yazıda yer verdiğimiz iç bağlantılarda yer alan içeriklerde bulamadığınız bilgiler olursa sayfanın alt kısmında yer alan yorum kısmına yazabilirsiniz. Gün içinde hızlı bir şekilde dönüş yapılacaktır.

“2019 YKS sonrasında ne yapmalıyım?” sorusunun yanıtını vermeden önce güzel bir tatil yapmanızı öneriyoruz. Zira birçok şeyden feragat ederek ders çalıştınız, emek verdiniz ve hakkınızın karşılığını alabileceğinizi umduğunuz bir sınavı geride bıraktığınızı da ümit ederekten tercih dönemine kadar kafa dağıtacak ve sizi iyi hissettirecek şeyler yapmanızı tavsiye ediyoruz.

Sınavınız kötü geçmiş, “-Emeğimin karşılığı bu değildi.” diyebilirsiniz. Siz de dinlenin, tatilinizi yapın. Sınavlar hayatın her alanında karşınıza çıkacak ancak sınav=hayat demek değildir. Üniversiteden mezun olan bir ağabeyiniz olarak yazı aralarında tecrübelerime de yer vereceğim. Umarım işinize yarayacak bilgiler vererek bir parça faydamız dokunur sizlere. Geleceğiniz güzel olsun.

2019 YKS Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

YKS sonuçları 18 Temmuz 2019 tarihinde açıklanacak.

  • 2018 TYT’de 200 ve üzeri puan alıp bu puanını 2019 yılı tercihlerinde kullanacak adayların puanı “dönüştürülmüş puan” olarak yeniden hesaplanacak. Bu yüzden 2018 puanını kullanacak adayların dönüştürülmüş puanı daha düşük veya daha yüksek olabilir.

2019 YKS Tercihleri Ne Zaman Başlıyor?

  • 2019 YKS kontenjanlarına <<BURADAN>> ulaşabilirsiniz. Tablo-3’te yalnızca TYT puanıyla alım yapan önlisans bölümleri yer alırken, Tablo-4’te lisans bölümleri yer almaktadır.
  • 2019 YKS tercihleri 23 – 29 Temmuz 2019 tarihleri arasında yapılacaktır. 

2019 YKS’de Kaç Tercih Hakkınız Bulunuyor?

  • 2019 YKS’de adayların 24 tercih hakkı bulunmaktadır.
  • Tercih listenizi oluştururken nelere dikkat etmeniz gerektiğiyle ilgili detaylı bilgiye <<BURADAN>> ulaşabilirsiniz.
  • Tercih yapabilmeniz için; TYT’den 150 ve üzeri, AYT/YDT’den ise ilgili puan türünde 180 ve üzeri puan alan adaylar tercih yapabilir.

2019 YKS Taban Puanları Artar mı?

  • YÖK, 2019 yılında özellikle İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Mühendislik Fakültesi gibi fakültelerdeki programların kontenjanlarını azalttı. Bu durum 2019 YKS taban puanlarının yükseleceğinin habercisi.
  • Bir önceki yıla ait taban puanlar ile alacağınız puanlar sizi yanıltmasın. “Taban puanlardan ziyade başarı sıralaması kriterine göre tercih listenizi oluşturun.”

Tercih Listesini Oluştururken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Değerli arkadaşlar 24 adet üniversite tercih hakkınız olacak. Önce kendinize “Benim neye yatkınlığım var? Hangi mesleği yaparsam mutlu olurum? Hangi üniversite meslek seçiminde beni üst sıralara taşır?” gibi sorular sormalısınız. Örneğin insan ilişkileriniz ve ikna kabiliyetiniz düşükse, ezber sevmiyorsanız hukuk fakültesi size göre değil. Şu an onbinlerce hukuk mezunu var. Hakimlik-savcılık sınavları çok zor, avukat olmak için de bazı meziyetlerinizin olması gerekiyor. Bu yüzden yukarıdaki soruları kendinize sorarak ÖNCE BÖLÜM TERCİHİ yapın!

Hangi bölümü/bölümleri okumanız gerektiği konusunda karar verdiyseniz daha sonra OKUMAK İSTEDİĞİNİZ ÜNİVERSİTEYİ belirleyin. Bu konuda kriterleriniz şu şekilde olsun; üniversitenin köklü geleneğinin olup olmadığı, akademik kadrosu, öğrenci profili, hangi şehirde olduğu, ailenizden uzaksa maddi olarak sıkıntı çekip çekmeyeceğiniz ve eğitim dilinin İngilizce olması.

  • 6 taneye kadar YKS puanınızdan daha yüksek puanlı bölüm/üniversite
  • 10 taneye kadar YKS puanınıza çok yakın puanlı bölüm/üniversite
  • 8 tane de YKS puanınızdan daha düşük puanlı bölüm/üniversite yazabilirsiniz. En son tercihleriniz YKS puanınızdan en az 10 puan daha düşük yapmanızı öneriyoruz.
  • İstemediğiniz, geleceği olmayan bir bölümü tercih ederseniz mezuniyet töreninde açacağınız pankart ↓↓↓

Birinci & İkinci Öğretim Arasında Ne Gibi Farklar Var?

Birinci öğretim diğer adıyla örgün öğretim, derslerin gündüz vakti görüldüğü öğretim türüdür. İkinci öğretimdeyse öğrencilerin dersleri genellikle 14:00 – 21:00 arasıdır. Bu saatler üniversiteden üniversiteye değişiklik göstermektedir.

  • Birinci öğretim öğrencileri harç ücreti ödemezler. Ancak ikinci öğretim öğrencileri her yıl güz ve bahar dönemi olmak üzere harç ücreti öderler.

<<Birinci ve ikinci öğretim farkları>> başlıklı içeriği okuyarak detaylı bilgi edinebilirsiniz.

2019 Üniversite Yerleştirme Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

2019 ÖSYM yerleştirme sonuçlarının hangi tarihte açıklanacağı belli değil. Tahminen 15 Ağustos 2019 tarihine yakın bir günde https://sonuc.osym.gov.tr adresinden açıklanacaktır.

2019 Üniversiteye Kayıt Nasıl Yapılır?

Üniversitelere elektronik kayıtlar (e-kayıt) 19-21 Ağustos 2019 tarihleri arasında e-Devlet  üzerinden yapılacaktır. e-kayıt yapan adayların kayıt için üniversitelerine gitmelerine gerek yoktur. Ancak bazı üniversiteler TIP, diş hekimliği vb. bölümler için sağlık raporu istemekte ve kayıt için üniversiteye gelme şartı koymaktadır. Hangi bölümler için bu şartın bulunduğunu üniversitenizin web sitesinden öğrenebilirsiniz.

<<Üniversiteye e-kayıt nasıl yapılır>> başlıklı yazımızı okuyarak resim ve videolu olarak üniversitelere e-Devlet üzerinden nasıl kayıt yapılacağını aşamalı olarak öğrenebilirsiniz.

Üniversite kaydınızı e-devlet üzerinden yapma zorunluluğu yoktur. e-kayıt yapmayan öğrenciler 19-23 Ağustos 2019 tarihleri arasında üniversitelerine giderek kayıt yaptırabilir. Bu tarihler arasında istediğiniz gün gidemezsiniz. Üniversiteniz bölüm bölüm kayıt tarihlerini yayınlamakta. Lütfen bu duruma dikkat edin.

Üniversiteye Kayıt İçin Gerekli Belgeler 2019

  • 1- Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı veya onaylı örneği ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi
  • 2- Aday ek puandan yararlanarak yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.)
  • 3- 12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf
  • 4- Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesi ile ilgili belge
  • 5- Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri

ÖNEMLİ: Değerli arkadaşlar “üniversiteye kayıt için gerekli belgeleri” kayıt için üniversiteye gitmeyi tercih eden adaylar için kayıt gününde yanlarında bulundurmaları zorunludur. Ancak üniversiteye e-Devlet üzerinden kayıt yaptıran adaylar bu belgeleri üniversite tarafından açıklanan tarihte (üniversiteler açıldığı hafta oluyor genelde) teslim edebilir.

Muafiyet Sınavı

Muafiyet sınavı, bölümü İngilizce olan öğrencilerin hazırlığı atlama sınavı olarak bilinmektedir. Sınava katılmak mecburi değildir. Sınava katılmayan öğrenciler en düşük kurdan başlayarak İngilizce eğitimi alırlar. Sınava girip üniversitenizin belirlediği geçme notunu aşan öğrenciler hazırlık sınıfı okumadan direkt 1.sınıftan başlarlar.

<<<Üniversite Muafiyet Soruları>>> bağlantısını ziyaret ederek üniversitelerin önceki yıllarda çıkmış sorularına ulaşabilirsiniz. (Muafiyet sınavları genellikle kayıt tarihinden sonra 1 hafta içinde yapılmaktadır.)

KYK Yurtları 

KYK yurtları, üniversite öğrencilerine uygun fiyata barınma imkanı sunan devlete ait yurtlardır. Ülke genelinde 600 binden fazla öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır. Aşağıdaki linkleri ziyaret ederek KYK yurtları hakkında tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

<<KYK yurtları hakkında bilgiler 2019>>
<<KYK yurt yemek ücretleri 2019>>
<<KYK yurt ücretleri 2019>>
<<KYK yurt başvurusu nasıl yapılır 2019>>
  • 2019 KYK yurt başvuru tarihlerinin 19-27 Ağustos 2019 tarihleri arasında yapılması bekleniyor! Bu tarihler arasında başvuru yapabilen öğrenciler üniversiteye ilk kez kayıt yaptıran öğrenciler ile ara sınıf öğrencileridir.

DİKKAT! Ek kontenjan, özel yetenek sınavı, yatay/dikey geçiş yapan öğrenciler, sağlık lisans tamamlama öğrencileri, yabancı uyruklu öğrenciler ve yüksek lisans/doktora öğrencilerinin başvuruları ilerleyen bir tarihte yapılmaktadır. (Tahmini başvurular 7 Eylül 2019 civarı başlar.)

KYK yurt başvuru sonuçlarının ne zaman açıklanacağı KYK tarafından açıklanmadı. Başvuru sonuçlarının 1 Eylüle kadar açıklanacağını tahmin etmekteyiz. KYK yurt başvuru sonuçları açıklandığında karşınıza ASİL veya YEDEK olarak kazandınız yazısıyla birlikte sıralamanız çıkmaktadır.

<<Asil Listede Bulunan Öğrencilerin Yapması Gerekenler>> bağlantısına tıklayarak ASİL listede bulunan arkadaşların yapacakları işlemleri yazdık.

<<KYK Yurt Yedek Listede Bulunanların Yapması Gerekenler>> bağlantısına tıklayarak YEDEK listede bulunan arkadaşların yapacakları işlemleri yazdık.

Değerli dostlar KYK yurt kontenjanı ülke genelindeki üniversiteli sayısının %10’u kadardır. Bu yüzden başvuru yapan herkese yurt çıkmıyor. YEDEK sırada bulunan arkadaşlar sıralamaları çok yüksek değilse endişelenmesin. Haftanın belirli günlerinde yedek listeler yeniden açıklanıyor. 2018 yılında 30’a yakın yedek liste açıklandı. Yurt sırası gelene kadar nerede kalacağım? diyorsunuz. KYK misafirhaneleri var ancak doluluk oranları yüksek olduğu için başvuru ya hiç almıyor ya da çok başvuru olduğu için hemen doluyor. Üniversitenizin bulunduğu KYK İl Müdürlüğünü arayarak KYK misafirhaneleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

<<ÜNİVERSİTENİZE YAKIN ÖZEL YURTLAR>> bağlantısını ziyaret ederek üniversitenize yakın konumdaki özel yurtları liste olarak görebilir; detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

KYK Bursu & Öğrenim Kredisi

KYK bursu, devletin başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere her ay verdiği karşılıksız parasal yardımdır. Başvuru yapan herkese çıkmaz. Ailenizin maddi durumu dikkate alınır.

KYK kredisi ise, devletin başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere her ay verdiği karşılıklı parasal yardımdır. Mezun olduktan 2 yıl sonra devlete taksitler halinde geri ödemeniz gerekmektedir. Ödemenizi aksatırsanız icra gelebilir. Bu yüzden ihtiyacınız yoksa öğrenim kredisi ALMAYIN!

Aşağıdaki bağlantıları kullanarak burs & kredi hakkında bilgi edinebilirsiniz. Mutlaka okumanızı tavsiye ediyoruz.

<<KYK bursu hakkında detaylı bilgi>>
<<KYK öğrenim kredisi hakkında detaylı bilgi>>
<<2019 KYK burs ücreti ne kadar?>>


2019 KYK burs & öğrenim kredisi ücretleri (aylık)

  • 2019 yılı için önlisans ve lisans öğrencileri için 500 TL
  • Yüksek lisans öğrencileri için 1000 TL
  • Doktora öğrencileri için 1500 TL
  • ÖNEMLİ: Bir öğrenci hem burs hem öğrenim kredisi ALAMAZ!

2019 KYK Burs & Kredi Başvuruları Ne Zaman Başlayacak?

KYK burs ve kredi başvuruları her yıl ekim ayı içinde başlamaktadır. 2019 yılında da başvuruların ekim ayında yapılması bekleniyor. (Tahmini 07-15 Ekim arası)

İçindekiler

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Aylün hanım merhaba. Üniversite bursları var. Örneğin ODTÜ belli sıralama ile başvuranlara burs veriyor. Onun haricinde de KYK bursu çıkar yüksek ihtimalle.

  2. Hocam merhaba, ben geçen sene yerleşemedim mezuna kaldım. Bu sene ilk 100e girdim. Burs alabiliyor muyum? Kesin bilgiye ulaşamadım.

  3. Ali bey merhaba, bu konu hakkında net bilgim yok maalesef, sizi de yanlış yönlendirmeyelim.

  4. Tercih yaparken de herhangi bi sorun oluşur mu yapabilirmiyim. Açık lise öğrensiyim kredim tam değil geçici mezuniyet belgesi ile

  5. Merhaba hocam, ben açık lise öğrencisiyim de kredim tam değil eksik de geçici mezuniyet belgesi ile kayıt olabilirmiyim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu